kazakistan-da-anadolu-cinileri-ve-baskilarinin-yer-aldigi-sergi-acildi

Kazakistan’da Anadolu çinileri ve baskılarının yer aldığı sergi açıldı

Türk sanatçılar İbrahim Kuşlu ile Cumhur Aygün’ün Anadolu çinileri ve baskılarından oluşan eserlerinin yer aldığı sergi, Kazakistan'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

19 Ekim 2023 22:21

Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği tarafından Türk Hava Yollarının desteğiyle “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Dönümünde Anadolu Çinileri ve Baskıları Ata Yurt’ta” temalı sergi açıldı.

Başkent Astana’da bulunan “Has Sanat” Galerisi'ndeki serginin açılış törenine Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun yanı sıra davetliler, yabancı misyon şefleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda Kazak katıldı.

Anadolu’daki medeniyetlerden esinlenilen eserlerin yer aldığı sergi, büyük beğeni topladı.

"Bu geleneksel sanatı Kazak sanatseverlerle paylaşıyoruz”

Çini sanatçısı İbrahim Kuşlu, Kazakistan’da eserlerinin ilk kez sergilendiğini belirterek, “Sağ olsun Büyükelçimiz Mustafa Kapucu ile eşi Ahu Hanım bizi davet ettiler. Biz de bu geleneksel sanatı Kazak sanatseverlerle paylaşıyoruz.” dedi.

Kuşlu, uzun yıllardır geleneksel Anadolu çinileri ürettiğini dile getirerek, “9. yüzyıl ila 16. yüzyıla kadarki Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, erken Osmanlı ve Osmanlı çinileri üretiyorum. Buradaki sergide daha çok Selçuklu çinileri ve erken Osmanlı çinileri yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhur Aygün de hobi amaçlı başladığı dünyadaki ilk baskı tekniğini sanata çevirerek çeşitli eserler ürettiğini söyledi.

Aygün, “Yüksek baskı dediğimiz linolyum baskı, kağıdın bulunmasından sonra ilk kitaplama yöntemiyle ulaşılacak baskı tekniğidir. Dünyadaki ilk baskı tekniği aslında. Ben de bu teknikle Anadolu’da yaşayan tüm medeniyetlere ait desenleri anlatmaya ve aktarmaya çalıştım.” diye konuştu.

Sergi, 8 Kasım’a kadar ziyarete açık kalacak.

 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, sergi,

Diğer Haberler