kazakistan-da-cumhuriyet-gunu-kutlamalari-dolayisiyla-sokaklar-bayraklarla-dona

Kazakistan’da, Cumhuriyet Günü kutlamaları dolayısıyla sokaklar bayraklarla donatıldı

Kazakistan’da 25 Ekim Cumhuriyet Günü’nde sokaklar, evler, kafe ve restoranlar gök mavisi bayraklarla süslendi.

25 Ekim 2022 16:53

Kazakistan, bu yıl ilk kez 13 yıl aradan sonra yeniden Cumhuriyet Günü’nü kutluyor.

Üç gün resmi tatilin ilan edildiği ülkede, çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Başkent Astana’da ise sokaklar gök mavisi bayraklarla donatıldı. Bazı evlerde vatandaşlar balkonlarına bayraklarını astı.

Şehirdeki kafe ve restoranlar da gök mavisi ile sarı renklerinden oluşan Kazakistan bayrağını simgeleyen balonlarla müşterilerini karşılıyor.

Ulusal bayram statüsünde olan Cumhuriyet Günü’nde Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da bayrak göndere çekme töreni düzenlendi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Cumhuriyet Günü dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı.

Tokayev, mesajında, söz konusu tarihte Kazakistan’ın bağımsızlığa kavuşmasında kilit zemini oluşturan egemenlik deklarasyonunun kabul edildiğini belirterek, “Bu nedenle bu belgenin tarihi önemi çok büyük.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl itibarıyla Cumhuriyet Günü’nü yeniden kutlamaya başladıklarını kaydeden Tokayev, bu vesileyle ülkenin dört bir yanında egemenliği, özgürlüğü ve birliği temsil eden gök mavisi bayrağı göndere çekme törenlerinin yapılacağını vurguladı.

Tokayev, “Bayrağımızı hep yükseklerde taşıyan atalarımızın ilkelerine bağlıyız. Kazakistan’dan başka vatanımız yok. Her zaman bağımsızlığımızın değerini hatırlayacağız ve devletimizi güçlendireceğiz.” değerlendirmesine yer verdi.

Başkent Astana’da, kutlamalar akşam saatlerinde yapılacak havai fişek gösterisiyle sona erecek.

Cumhuriyet Günü

25 Ekim 1990’da halen Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Kazakistan’da egemenlik deklarasyonu kabul edilmiş ve Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin egemen devlet olarak siyasi ve yasal temelleri atılmıştı.

Kazakistan’da 2009'a kadar 25 Ekim Cumhuriyet Günü olarak kutlanmış ancak aynı yıl kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararnamesiyle devlet bayramları listesinden çıkarılmıştı.

Tokayev de Cumhuriyet Günü’nün yeniden canlandırılması gerektiği önerisinde bulunmuş ve bu yıl parlamentoda ilgili kanunda yapılan değişikliklerle 25 Ekim Cumhuriyet Günü’ne yeniden ulusal bayram statüsü verilmişti.

 

Diğer Haberler