kazakistan-da-dunya-kazaklar-5-kurultayi

Kazakistan’da Dünya Kazaklar 5. Kurultayı

Nazarbayev: "Hükümetin yurt dışındaki vatandaşlarımızın ana dilde eğitim görmeleri için organizasyon çalışmalarını yapması gerek"

23 Haziran 2017 14:59

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, hükümetin yurt dışındaki Kazakların, ana dilde eğitim görmeleri için çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleşen Dünya Kazakları 5. Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, "Manevi Yenilenme, Geleceğe Yol" makalesi çerçevesinde Latin alfabesine geçiş, 100 ders kitabının çevirisi, doğduğun yer göç projesi, Kazakistan’ın kutsal coğrafyası, küresel dünyada modern Kazakistan’ın kültürü gibi projelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Etnik Kazakları desteklemenin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Vatandaşlar Fonu oluşturulması gerektiğini söyledi.

Nazarbayev, fonun Dünya Kazaklar Birliği ile etnik Kazakların desteklenmesine yönelik etkinlik programının hazırlanmasının önemine işaret etti.

Yurt dışındaki Kazak gençler için Kazakistan’da eğitim kotasının 2 kat artırılması talimatı verdiğini hatırlatan Nazarbayev, “Hükümetin yurtdışındaki vatandaşlarımızın ana dilde eğitim görmeleri için organizasyon çalışmaları yapması gerek.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, yurt dışındaki Kazakların Kazakistan ile bağlantılarını pekiştirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Nerede olursanız olun, her zaman Kazakistan, kalbinizde yer alsın. Kazakistan, hepimizin tarihi vatanıdır.” dedi.

Kurultaya katılan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, kurultayın dünyanın 40’a yakın ülkesinde yaşayan Kazakların, Kazakistan ile kaynaşmasına büyük etkisi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in “Manevi Yenilenme, Geleceğe Yol” makalesinin yayımlanmasının ülkenin yenilenme göstergesi olduğunu ifade eden Kara, yurt dışındaki Kazaklara da önemli görevler düştüğü ve onlara manevi destek verileceğini sözlerine ekledi.

Kurultaya, 39 ülkeden 800'e yakın Kazak katıldı.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Nazarbayev, Dünya Kazaklar 5. Kurultayı,

Diğer Haberler