kazakistan-da-mimarisiyle-hayran-birakan-hazret-sultan-camii

Kazakistan’da mimarisiyle hayran bırakan Hazret Sultan Camii

Orta Asya'nın en güzel ve görkemli ibadet yerlerinden biri olan Hazret Sultan Camii, geleneksel Kazak süslemelerinin kullanıldığı mimarisiyle görenleri cezbediyor.

17 Eylül 2021 15:08

Kazakistan ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katılımıyla 6 Temmuz 2012'de ibadete açılan caminin toplam kapasitesi 12 bin kişidir. Projenin tasarımcıları Kazakistan Devlet Ödülü sahibi, Onursal Mimar Sagındık Canbolatov ve Kazakistan Ressamcılar Birliği ve Avrasya Tasarımcılar Birliği üyesi Esengali Ahmetov.

Yapıt eşsiz mimarisiyle Kazakistan başkentine gelen binlerce turistin dikkatini çekiyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da bulunan toplamda 17 bin metrekarelik alan üzerine kurulu ve 8 bin kişilik kapasiteye sahip Hazret Sultan Camii'nde 77 metre yüksekliğe sahip dört minare ve yüksekliği 52 metre olan toplam 10 kubbe bulunuyor.

Orta Asya’da Türkmenistan’daki Türkmenbaşı Ruhi Camii’nden sonra ikinci büyük cami olan Hazret Sultan Camii’ni, Çin’den, İran’dan, Avrupa’nın farklı ülkelerinden çok sayıda insan ziyaret ediyor.

İslam kültürü ile Kazak kültürünün kaynaştığı iç süslemelerde Türkiye, İtalya ve Kazakistan'dan gelen sanatçılar çalıştı.

Sosyal bir tesis olarak inşa edilen caminin ibadet bölümlerinin yanı sıra taziye salonları, kütüphaneler, nikah salonları, arşiv, lojmanlar, ofisler, 400 kişilik yemekhane, VIP odalar, el ayak kurutma ve terlik odaları gibi mekanlar da bulunuyor.
 

 

Diğer Haberler