kazakistan-devlet-baskanini-sececek

Kazakistan devlet başkanını seçecek

Kazakistan'da 26 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimini 452 yabancı gözlemci izleyecek.

10 Nisan 2015 13:51

Kazakistan'da 26 Nisan'da yapılacak devlet başkanlığı seçimini 452 yabancı gözlemcinin izleyeceği bildirildi.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, yaptığı açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODİHR), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) de aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşların devlet başkanlığı seçimine gözlemci göndereceği belirtildi.

Seçim Komisyonu, 32 ülkenin diplomatik misyonlarından gözlemcilerin de seçimi izleyeceğini kaydetti.

Açıklamada toplam 452 gözlemcinin izleyeceği seçim için 31 ülkeden 134 gazetecinin de akredite olduğu ifade edildi.

Nur Otan Partisi tarafından aday gösterilen Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, en güçlü adayı olarak ön plana çıkıyor. 9 milyon 451 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkenin yeni devlet başkanını belirleyecek seçimde parlamentoda 7 sandalyesi olan Komünist Parti'nin adayı Turgun Sızdıkov ile 2009-2011 yılları arasına ulaştırma bakanı olarak görev yapan Abelgazi Kusainov de yarışacak.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, geçen ay ODİHR gözlemci heyeti ile başkent Astana'da bir araya gelmiş, seçimin uluslararası standartlara uygun, açık, şeffaf ve adil şekilde yapılacağını söylemişti. Kazakistan'da daha önce yapılan seçimler, ''temel demokratik ilkelere uyulmadığı ve sadece önceden belirlenen partilerin katılmasına izin verildiği" için eleştirilmişti.

Devlet başkanlığı seçiminin 2016 yılında yapılması planlanıyordu. Seçim, ülkenin birlik, uyum ve istikrara ihtiyaç duyduğu gerekçe gösterilerek bir yıl öne alınmıştı.


Diğer Haberler