kazakistan-disisleri-bakani-turkiye-39-de

Kazakistan Dışişleri Bakanı Türkiye'de

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ortak basın toplantısı düzenledi.

29 Aralık 2014 13:56

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye konusunda Moskova'da yapılması planlanan görüşmelere ilişkin değerlendirme yaptı. Çavuşoğlu,  Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Suriye halkının meşru temsilcisi olduğunu belirterek, "Suriye'de Siyasi dönüşümü sağlarken Rusya ve İran dahil hiçbir ülke dışlanmamalı. Herkesin siyasi dönüşümde desteği olmalıdır. Bu nedenle muhalefetle Rusya'nın görüşmesi de doğaldır" diye konuştu.
 
Ortak bir bakış açımız var
 
Kazakistan Dışişleri Bakanı İdrisov ile Antalya'da ve dün akşam Ankara'da çalışma yemeğinde biraraya geldiklerini anımsatan Çavuşoğlu, iki ülkenin tarihi ve kültürel bakımdan ortak değerleri paylaştığını kaydetti. 2009'da iki ülke arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması imzalandığını hatırlatan Çavuşoğlu, 2012'de kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 2015'te Astana'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında toplanacağını ifade etti. 
 
Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu belirterek, tarafların enerji ve ulaştırma gibi birçok alanda ortak adım atma kararlılığı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: 
 
"Görüşmemizde Ukrayna, Suriye, Irak, İran ve Afganistan'da yaşanan önemli bölgesel gelişmeleri de ele aldık ve uluslararası konularda da ortak bir bakış açımız olduğunu gördük. Kazakistan, bölgesel ve uluslararası istikrarın sağlanmasında yapıcı rol oynadı. Kazakistan'ın 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi üyeliğini destekliyoruz"
 
Çavuşoğlu ayrıca Erbil'de meydana gelen tünel kazasında hayatını kaybeden 3 Türk vatandaşı için başsağlığı diledi. 
 
Dostluk mesajı getirdim
 
Kazakistan Dışişleri Bakanı İdrisov da görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığını belirterek, "Öncelikle meydana gelen gemi kazalarında hayatını kaybeden Türk vatandaşları için başsağlığı diliyorum. Bu kazalardan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz" dedi. 
 
İdrisov, Kazakistan'ın büyümesi ve gelişmesi için Türkiye'nin büyük destek verdiğini belirterek, "Buraya dostluk mesajı getirdim. İlişkilerimizin artmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Dinamik, değişen bir dünya var. Türkiye ile güçlü ekonomik ilişkilerimiz var ve bu ilişkileri güçlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Türkiye'nin Kazakistan'ın 2017-2018 BM Güvenlik Konseyi üyeliğine desteğinden ötürü teşekkür eden İdrisov, 1 Ocak 2015'den itibaren hayata geçecek Avrasya Ekonomik Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri hakkında ise şunları söyledi: 
 
"Birliğin, üye ülkeler arasında refahın artırılması açısından faydalı olacağına inanıyoruz. Umuyoruz birlik içindeki ekonomik alan, serbest malların, sermayenin dolaşması açısından yeni gelişmeleri beraberinde getirecek. Birlik ekonomik ortaklıklara her zaman açık. Bu birliğe ülkeler katılabilir. Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı düşünüyoruz"


Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Türkiye,

Diğer Haberler