kazakistan-ekonomisinde-bu-yil-yuzde-3-8-buyume-bekleniyor

Kazakistan ekonomisinde bu yıl yüzde 3,8 büyüme bekleniyor

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Timur Suleymenov, Bakanlar Kurulu toplantısında açıklamalarda bulundu.

03 Nisan 2018 14:12

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Timur Suleymenov, Bakanlar Kurulu toplantısında bu yılın temel makro göstergeleri ve bütçe parametrelerine ilişkin yaptığı konuşmada, geçen yıl ekonominin yüzde 4, bu yılın ocak-şubat aylarında da yüzde 4 büyüdüğünü belirtti.

Bu yıl petrol fiyatları tahmininin varil başına 45 dolardan 55 dolara çıkarıldığını, metal fiyatı endeksinin yüzde 0,4 artırıldığını aktaran Suleymenov, şöyle konuştu:

“2017 yılın güncellenen bazını dikkate alarak, bu yılın nominal gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 57,2 trilyon tenge olarak tahmin ediliyor. Bu, ağustos ayında onaylanan göstergeden 1,3 trilyon tenge fazla. GSYH’daki büyüme yüzde 3,8 seviyesinde bekleniyor. Daha önceden yüzde 3,1 olarak tahmin ediliyordu.”

Bakan Suleymenov, kişi başı GSYH’sının 9 bin 200 dolara çıkacağını, sanayinin yüzde 3,3 artış beklendiğini kaydetti.

Enerji Bakanlığının tahminlerine göre bu yıl petrol üretiminin 87 milyon ton olarak öngörüldüğünü söyleyen Suleymenov, dünya petrol fiyatlarındaki artış ve ülke ekonomisinin büyümesi sayesinde ihracatın 54 milyar dolara, ithalatın 34 milyar dolara çıkacağını söyledi.

Suleymenov, enflasyonun daha önceden onaylanan yüzde 5-7 koridorunda olacağını dile getirdi.

Bu yılın devlet bütçesi parametreleri çerçevesinde gelirin (transferler haricinde) 5,7 trilyon tenge olarak tahmin edildiğini ve bunun onaylanmış plandan 190 milyar tenge fazla olduğunu söyleyen Suleymenov, bütçe açığının GSYH’ye yüzde 1,5 oluşturacağını kaydetti.

Bakan Suleymenov, bütçe giderlerinin 9.6 trilyon tenge olarak tahmin edildiğini sözlerine ekledi. 

KaynakA.A

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, ekonomi,

Diğer Haberler