kazakistan-ile-ozbekistan-i-yeni-demiryolu-baglayacak

Kazakistan ile Özbekistan’ı yeni demiryolu bağlayacak

Türkistan eyaletinde 152 kilometrelik Darbaza-Maktaaral yeni demiryolunun inşaatına başlandı, proje çerçevesinde Kazak-Özbek sınırında yeni sınır kapısı da açılacak.

29 Kasım 2023 14:01

Kazakistan ile Özbekistan arasındaki yük taşımalarının bir kısmı yeni istikamete yönlendirilecek. İki ülke arasında yeni bir demiryolunun projesi hayata geçirilecek. Türkistan Eyaletinde inşa edilecek Darbaza-Maktaaral yeni demiryolu 152 kilometre uzunluğunda olacak.

“Kazakistan Demiryolu” Ulusal Şirketi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kanat Almagambetov, Darbaza - Maktaaral demiryolunun Türkistan eyaletinin Maktaaral ve Jetısay gibi ücra ilçelerini ülkenin diğer bölgelerine doğrudan bağlayacağını, üzerinde 9 tren istasyonunun inşa edileceğini açıkladı. Almagambetov, Afganistan, İran, Tacikistan ve Özbekistan’a gönderilen yüklerin bu demiryolu hattıyla daha hızlı bir şekilde nakledileceğini belirtti. Halen Pakistan üzerinden Hindistan’a uzanacak demiryolu inşaatının görüşüldüğünü söyleyen yetkili, Darbaza-Maktaaral hattının bu stratejik güzergâha önemli bir katkısı olacağını ifade etti.

Öte yandan yılbaşından bu yana Kazakistan ile Özbekistan arasında 25,8 milyon ton yük nakli gerçekleştiği belirtildi. Aynı zamanda Türkistan eyaletinin ülkenin demiryolu ağına dâhil edilmesiyle demiryolu projesi bölgenin gelişmesine de katkı sağlayacak.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, özbekistan, demiryolu,

Diğer Haberler