kazakistan-in-baskenti-astana-degisen-dunyada-asya-gelecek-icin-gundem-konul

Kazakistan’ın başkenti Astana, "Değişen Dünyada Asya: Gelecek İçin Gündem" konulu Orta Asya Güvenlik ve İşbirliği Forumuna ev sahipliği yapıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen foruma, Türkiye, Rusya, Çin, Singapur, Kore, Japonya, Azerbaycan, Moğolistan dâhil 25 farklı ülkeden 60’dan fazla konuşmacı katılıyor. 

13 Temmuz 2023 14:40

Küresel Değişimde Kazakistan, Asya’da Güvenlik ve İşbirliği İlkeleri gibi konularda fikir alışverişinde bulunmak üzere 25 ülkeden çeşitli alanlardaki uzmanlar Astana'da bir araya geldi.

Orta Asya Güvenlik ve İşbirliği Forumu'nun açılış konuşmasını Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu yaptı. 

Nurtleu, Astana'da bir araya gelen uzmanlara teşekkür ederek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in forum katılımcılarına hitaben yazdığı bir mektubu okudu.

Tokayev mektubunda, dünyanın zor durumda olduğu bir dönemde, uzmanlar ile doğrudan ve açık bir diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirterek,  “Dünya benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Küresel ekonomik istikrarsızlığa ve artan jeopolitik gerilimlere tanık oluyoruz. Bu sorunlar belirsizliğe ve diğer ideolojik çıkarımlara yol açar. Ancak, büyük ölçekli krizler, Asya da dâhil olmak üzere dünya toplumu için yeni fırsatlar sunar.” ifadesine yer verdi. 

Forumda Asya’nın teknolojik ilerlemede lider olduğu ve küresel jeolojikte önemli bir rol oynadığı da kaydedildi. 

Uluslararası ilişkiler, devlet yönetimi, ekonomi uzmanları, uluslararası güvenlik ve uluslararası kurum ve kuruluş temsilcileri, 2 günlük forum kapsamında 10 panel oturumuna katılacak. 

Forum, dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden düşünürler ve siyasetçiler arasındaki yeni diyalog ve etkileşim biçimlerini de gösterecek.


 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, astana, orta asya güvenlik ve işbirliği forumu,

Diğer Haberler