kazakistan-in-kultur-baskenti-almati-nin-en-bilindik-yapilarindan-biri-abay-kaz

Kazakistan’ın kültür başkenti Almatı’nın en bilindik yapılarından biri: Abay Kazak Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu

Avrasya’nın en büyük ve köklü tiyatrolarından biri olan Abay Tiyatrosu’nda sahne sanatı ustalarının yanı sıra genç yetenekler de yetişiyor.

20 Nisan 2022 23:49

Tiyatro, Almatı’da ilk başta elli aktör, yirmi senfonik müzisyen ve on iki Kazak milli orkestra müzisyenlerden oluşan bir müzik stüdyosu olarak 29 Eylül 1933 yılında kuruldu.

13 Ocak 1934 tarihinde Muhtar Auyezov’un kaleme aldığı “Aiman-Şolpan” oyunu bir müzikal komedi şeklinde sahnelenir.

Bu oyunun sahnelenmesi Kazak Opera ve Bale Tiyatrosunun doğuşu olarak kabul ediliyor.

7 Kasım 1941'de tiyatro kendi binasına taşındı ve aynı yıl tiyatroya "Akademi" statüsü verildi.

1945'ten bu yana tiyatro Kazak aydını, şair, hümanist, filozof, besteci, söz ustası Abay Kunanbayoğlu’nun adını taşıyor.

1995-2000 yılları arasında tiyatroda, ana mimari tarzını koruyan genel bir yenileme yapıldı.

İtalyan klasiği Kazakistan'ın mimarisindeki ulusal formun geleneksel unsurlarıyla birleşti.

Genel olarak, yapının dekoru ve ana sanatsal çizgileri korundu, modern dekorasyon malzemeleri eklenerek fuaye ve oditoryum alanına “Altın Adam” kostümünün süslerine benzer süsleme unsurları dahil edildi.

Kazak halk sanatının geleneklerinin zenginliği ve çeşitliliği, tiyatronun diğer iç mekanlarının dekorasyonunda da kullanıldı.

Günümüzde tiyatronun repertuarında Abay, Aida, Abılay Han, Aysulu, Bırjan ve Sara, Enlik Kebek gibi operalar, Anna Karenina, Bahçesaray çeşmesi, Romeo ve Juliet, Aşk Efsanesi gibi bale gösterileri sahneleniyor.

Diğer Haberler