kazakistan-komsu-ulkelere-kayit-disi-ihracatini-onlemek-icin-akaryakita-zam-yap

Kazakistan, komşu ülkelere kayıt dışı ihracatını önlemek için akaryakıta zam yapıyor

Kazakistan Enerji Bakanı Vekili Bolat Akçulakov, komşu ülkelere kıyasla daha ucuz olmasının kayıt dışı akaryakıt ihracatına yol açtığını, 12 Nisan'dan itibaren benzin ve motorine zam yapılacağını duyurdu.

03 Nisan 2023 18:28

Akçulakov, başkent Astana'daki Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ülkede son 5 yılda benzin üretimini yüzde 70 artırarak 3 milyon tondan 5 milyon tona çıkardıklarını kaydeden Akçulakov ancak buna rağmen geçen yıl bazı bölgelerde ortaya çıkan açığı pahalı ithal yakıtla kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Akçulakov, ülke topraklarından geçen transit araçların yanı sıra komşu ülkelere yapılan kayıt dışı ihracatın artmasının iç pazarda açığa yol açtığını belirterek "Geçen yıl yaklaşık 200 bin ton yakıt kayıt dışı yollarla ülkeden çıkarıldı." dedi.

Bu durumun akaryakıt fiyatlarının komşu ülkelere kıyasla daha ucuz olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Akçulakov, "İç pazarda istikrarı korumak için Kazakistan ile komşu ülkeler arasındaki fiyat farkının indirilmesi lazım. Bu nedenle, marjinal perakende fiyatlarını artırmak için zor ama aynı zamanda gerekli bir adım atmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Akçulakov, Kazakistan'a göre dizel yakıt fiyatının litre başına Rusya'da yüzde 45, Kırgızistan’da yüzde 64 ve Özbekistan'da 101 pahalı olduğu bilgisini paylaşarak "Kazakistan’da 12 Nisan'dan itibaren benzin ve motorin fiyatları artacak." diye konuştu.

Söz konusu karar kapsamında ülkede "AI-92" ve "AI-93" markalı benzinin litre başına yüzde 11 artarak 205 tengeye, motorinin litre başı fiyatının da yüzde 20 artarak 295 tengeye yükselmesi bekleniyor.

 

Diğer Haberler