kazakistanda-2017-yilinda-yasanan-onemli-olaylar

Kazakistan'da 2017 Yılında Yaşanan Önemli Olaylar

Kazakistan yıl boyunca spor, ekonomi, siyaset ve kültür konularında dünyada ses getiren pek çok organizasyona imza attı. 

28 Aralık 2017 12:27

2017 yılı Kazakistan için siyasi ve ekonomik gelişmeler açısından son derece önemli gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu. 

2017’nin Ocak ayında Almatı’da yapılan 28'inci Universiad Kış Oyunları, bölgenin en büyük ekonomik organizasyonu EXPO 2017 Astana ile devam etti.

Yıl boyunca devam eden ve 21- 22 Aralık tarihlerinde 8'incisi ile sona eren Suriye konulu Astana görüşmeleri Kazakistan’ı dünya gündemine getiren başlıca olaylar oldu.

Kazakistan yıl boyunca spor, ekonomi, siyaset ve kültür konularında dünyada ses getiren pek çok organizasyona imza attı. 

Kazakistan 2017 yılına Suriye’deki çatışmaların durdurulması için Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen görüşmelerle başladı.

Kazakistan'ın tarafsız ve barış yanlısı tutumunun dünya kamuoyunda kabul görmesi ve bugüne kadar üstlendiği birçok arabuluculuk misyonunu başarıyla yerine getirmesi, görüşmelerin Astana’da yapılmasının en önemli nedeni oldu.

Bu yılın en çok akılda kalan olaylarından biri de 28’incisi yapılan Universiad Kış Oyunları oldu. Almatı şehrinde 28 Ocak tarihinde başlayan ve 57 ülkeden 2 bini aşkın sporcunun katıldığı oyunların açılış töreni Almatı Arena Kapalı Spor Salonunda yapıldı. 

Universiad oyunları tarihinin en görkemli açılışlarından birinin yapıldığı gece, canlı yayınla, 80 ülkede yaklaşık 1 milyar izleyiciye ulaştı. 

2017’nin Kazakistan açısından en büyük olayı şüphesiz ki EXPO-2017 Astana Uluslararası Enerji Fuarı oldu.

Orta Asya ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde bugüne kadar düzenlenen en büyük ve iddialı proje olarak tarihe geçen “EXPO –2017’nin açılış törenine 17 devlet ve hükümet başkanı katıldı.

10 Haziran-10 Eylül tarihleri arasında açık kalan fuara, 115 ülke ve 22 uluslararası kuruluş katılırken fuarı 4 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi gezdi.

Fuarda Almanya ve Çin’den sonra en büyük üçüncü standa sahip Türkiye, 10 Ağustos milli gün etkinliği düzenledi. 

Kazakistan’ın başkenti Astana 21 - 28 Ağustos tarihleri arasında nal sesleriyle inledi

1. Kökpar Dünya Şampiyonası’na ilk kez katılan ABD’li kovboylar yaptıkları bütün maçlarda farklı yenilmelerine rağmen şampiyonanın en renkli takımı oldular. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 - 10 Eylül tarihleri arasında resmî ziyaret gerçekleştirmek ve İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan’ın başkenti Astana’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret sonunda Kazakistan’da inşaat malzemeleri, makine üretimi, kimya, metalürji ve enerjinin üretimini öngören 590 milyon dolarlık anlaşmalara imzalar atıldı.

Uzun zamandır Latin Alfabesi'ne geçmeyi planlayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in alfabe değişikliğini öngören kanunu 27 Ekim'de onaylamasıyla Latin Alfabesine geçmiş oldu.

2017’nin Kazakistan ve Orta Asya için en önemli olayı bölge ülkelerinin bağımsızlıktan bu yana aralarındaki sorunların temel sebebi olan sınır sorunlarını çözen anlaşmalara imza atmaları oldu. 

Bütün bölge ülkeleri arasında sınır sorunlarını sona erdiren anlaşmaların sonuncusu 25 aralıkta Kazakistan ve Kırgızistan arasında Astana’da iki ülke cumhurbaşkanlarının da katıldığı törenle imzalandı.

2017 yılında Kazakistan’ın nüfusu 18 milyona ulaştı 

Ülke nüfusun etnik dağılımına bakıldığında ise; yüzde 70’e yakınını Kazaklar, yüzde 21’ini Ruslar, yüzde 2’sini Özbekler, yüzde 2’sini Ukraynalılar, yüzde 1.3’ünü Tatarlar, yüzde 1’ini Almanlar oluşturuyor. Diğer etnik grupların oranı ise yüzde 4.9 olarak tahmin ediliyor.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, 2017 yılında Kazakistan, EXPO 2017 Astana, Suriye konulu Astana görüşmeleri, Universiad Kış Oyunları, EXPO-2017 Astana Uluslararası Enerji Fuarı, 1. Kökpar Dünya Şampiyonası, Latin Alfabesi, sınır sorunları, nüfus,

Diğer Haberler