kazakistanda-ati-ilk-kez-evcillestiren-botay-kulturu-muzeyle-canlaniyor

Kazakistan'da atı ilk kez evcilleştiren Botay kültürü müzeyle canlanıyor

Akmola eyaleti Valiliği, MÖ 3500'lü yıllarda Kuzey Kazakistan’da oluşan ve dünyadaki ilk atı evcilleştiren Botay kültürü insanlarının yaşamını müzeyle yeniden canlandırdı.

29 Ağustos 2018 13:40

 Kazakistan'da atı ilk evcilleştiren Botay kültürü, Burabay tatil bölgesinde açılan açık hava müzesinde canlandırılıyor.

Akmola eyaleti Valiliği, tarihi kaynaklara göre, MÖ 3500’lü yıllarda Kuzey Kazakistan’da oluşan ve dünyadaki atı ilk evcilleştiren Botay kültürü insanlarının yaşamını anlatan Botay Burabay Müzesi'ni hizmete açtı.

Müze, başkent Astana'dan 250 kilometre uzaklıkta bulunan Burabay tatil bölgesindeki Jeke Batır tepesinin eteğinde yer alıyor.

7 geleneksel çadırdan oluşan müze, tarihteki Botay kültürü yerleşimini andırıyor.

Müzede, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda bulunan at ve çeşitli hayvan kemikleri, avcılık aletleri gibi Botay kültürü kalıntıları sergileniyor.

Akmola eyaleti Tarih Müzesi Müdürü Kuanış Şakşakov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Botay kültürü müzesinin kısa sürede Burabay tatil bölgesinde turistlerin en sık ziyaret ettiği mekana dönüştüğünü belirterek "Burabay'a gelen yüz binlerce yerli ve yabancı turist Botay müzesini ziyaret ediyor." dedi.

Müzeyle, Botay kültürünü canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Şakşakov, müzenin yapımında arkeolojik kazılarda bulunan kalıntıları baz aldıklarını ve ünlü tarihçilere danıştıklarını söyledi.

Şakşakov, çadırların muska şeklinde yerleştiğini ve Botay'ın bölgenin muskası olmasını istediklerini dile getirdi.

Müzede, ana oda, giriş oda, cemaat lideri odası, ritüel odası ve kımızhanenin bulunduğuna işaret eden Şakşakov, eskiden ana odada 20 kişilik toplantıların yapıldığını, giriş odada Botay halkının günlük hayatta kullandıkları eşyaların muhafaza edildiğini anlattı.

Şakşakov, çadırların iç duvarlarında tarihi kaynaklara uygun olarak taş, kil ve at kemiklerinin kullanıldığını ifade etti.

Kazakistan'da Botay kültürünün ilk kalıntılarının 1980'li yıllarda bulunduğunu kaydeden Şakşakov, "Botay kültürü sadece Kazakistan'ın kuzey bölgesini değil tüm bozkırlarını kapsamış." dedi.

Şakşakov, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda 70 bine yakın at kemiği, 10 bin seramik eşya, çok sayıda geyik, tilki, kurt ve diğer hayvanların kemiklerinin bulunduğunu kaydederek "Ok, kılıç ve diğer avcılık araçları gibi kalıntılar, Botay kültürü insanlarının iyi avcı olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Şakşakov ayrıca tarihte Akmola eyaletinde Botay kültürünün 20'den fazla yerleşiminin bulunduğunun tespit edildiğini dile getirdi.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, botay kültürü, canlanıyor,

Diğer Haberler