kazakistanda-bolasak-uluslararasi-egitim-fuari

Kazakistan'da "Bolaşak Uluslararası Eğitim Fuarı"

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye'den üniversitelerin de katıldığı "Bolaşak Uluslararası Eğitim Fuarı" kapılarını açtı.

10 Kasım 2018 15:46

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Uluslararası Eğitim Programları Merkezi iş birliğinde Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen fuarın açılış törenine Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdıkalikova, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı Yerlan Sagadiyev, Türkiye'nin Astana Eğitim Müşaviri Abdülmuttalib Çetin'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Abdıkalikova, yaptığı konuşmada, fuarın 2014 yılından bu yana düzenlendiğini belirterek, "Bu yıl fuara 33 ülkede 190 civarında üniversite katılıyor. Bu salonda burslu öğrencilerimize kaliteli eğitim ve hayat deneyimi veren dünyanın önde gelen üniversiteleri temsil edilmektedir." dedi.

Fuarda Türkiye'yi aralarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesinin bulunduğu bazı yüksek öğrenim kurumlarının yanı sıra Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi temsil etti. 

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan ile Türkiye arasında eğitim alanındaki ilişkilerin gelişmekte olduğuna işaret ederek, "Şu an Türkiye'de 3 bin civarında Kazakistanlı öğrenci eğitim görüyor. Bu yıl itibarıyla 139 Kazak öğrencimiz Türkiye Bursları kapsamında üniversitelerimizde eğitim görme hakkı kazandı. Bunun dışında kendi imkanlarıyla da ülkemizde yüksek öğrenim gören öğrenciler var." diye konuştu.

Abdülmuttalib Çetin, 7 milyondan fazla öğrencinin yüksek öğrenim gördüğü Türkiye'nin bu konuda Avrupa'da ikinci sırada olduğunu belirtti. 

Fuara katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Direktörü Cihan Çobanoğlu da Bolaşak fuarına ikinci kez katıldıklarını dile getirerek, "Çok daha fazla Kazakistanlı öğrencinin üniversitemize gelmesini istiyoruz. Çünkü onlardan çok memnunuz. Bize göre zor bir eğitim sisteminden geliyorlar. Onların özellikle bizim mühendislik, mimarlık gibi bölümlerimizde başarılı olacaklarını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kazakistan'ın "Bolaşak Burs Programı"na internet sitesi üzerinden başvuracak öğrencilere kendi burslarını sunduklarını ifade eden Çobanoğlu, üniversitenin bütün fakültelerinde Kazakistanlı öğrencilerin eğitim gördüğünü, bazı öğrencilere de yüzde 100 bursların sağlandığını söyledi.

Çobanoğlu, "Hedefimiz üniversitemizde Kazakistan'dan çok daha fazla öğrencinin olması. Bu yıl İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı programlarına da özellikle Kazak öğrencileri bekliyoruz. Çok benzer bir kültüre, kıymetlerinin çok daha bilindiği bir topluma geliyorlar ve çok mutlu olarak ülkelerine geri dönüyorlar." ifadesini kullandı.

Astana'da yarın sona erecek olan fuar, Kazakistan'ın Atırau, Çimkent ve Almatı kentlerinde de yapılacak.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, eğitim fuarı, bolaşak, astana, üniversite,

Diğer Haberler