kazakistanda-engelli-gencler-tiyatroyla-hem-sosyallesiyor-hem-ilham-veriyor

Kazakistan'da engelli gençler tiyatroyla hem sosyalleşiyor hem ilham veriyor

Kazakistan'da bir ay önce kurulan ilk engelliler tiyatrosuyla yürüme, işitme ve görme engelli gençlerin yetenekleri teşvik edilirken sosyal hayatları renklendiriliyor.

07 Kasım 2021 14:22

"Kanattılar" adıyla engelli gençlerin sosyal becerilerini desteklemek amacıyla kurulan tiyatro, başkent Nur Sultan'daki "Jastar" Devlet Tiyatrosu bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Tiyatro ekibinde 8'i işitme, 3'ü görme, 5’i bedensel engelli, 2'si de serebral palsili olmak üzere yaklaşık 20 aktör yer alıyor.

Engelli genç aktörler sahne oyunlarında ise yaşadıkları duyguları, günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukları ve umutlarını anlatıyor.

15 Ekim’de ilk sahne heyecanı yaşayan ekip, başkentte düzenlenecek tiyatro haftası kapsamında büyük sahnede oynamak için son hazırlıklarını yapıyor.

Ülkenin ilk engelli tiyatrosunun yönetmeni Nurfat Vahitov, zor ama keyifli ekibini anlattı.

Vahitov, ekibi 6 ay boyunca adım adım sahneye hazırladıklarını belirterek, "Bizim tiyatromuzun en büyük özelliği, sahneye profesyonel sanatçıları değil çeşitli engellerle dünyaya gelen insanları çıkartıyor olmamız. Tahmin ediyorsunuz ki zor ama buna layık bir iş başardığımızı düşünüyorum. Onlarla basit beden dilinden diksiyonlarına kadar çalıştık. İşitme engelli aktörlerimizi işaret dili uzmanı eşliğinde hazırladık." dedi.

Yaklaşık 20 kişilik ekipte sadece 3 kişinin daha önce sahne deneyimi olduğunu, diğerlerinin ise sıfırdan bu işi öğrendiğini kaydeden Vahitov, "Aktörleri seçmede tek dikkat ettiğimiz unsur kişinin azmi ve motivasyonu oldu. Bu tip ekipte bu çok önemli bir ayrıntı.” ifadesini kullandı.

Vahitov, tiyatro repertuvarındaki her bir oyunun toplumsal mesaj içerdiğine işaret ederek, "Tiyatromuz engelli insanların sesi ve kulağı olmak istiyor. Gelecekte ekibi daha da genişleterek yurt içi ve yurt dışında performanslarımızı sergilemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"Bizim gibi arkadaşlara ilham kaynağı oluyoruz”

Üniversitede müzik öğretmeni eğitimi alan 21 yaşındaki yürüme engelli Malika Muhtarova, tiyatronun başrol oyuncularından biri.

Muhtarova, bir yıl önce küçük bir şehirden başkent Nur Sultan'a taşındığını belirterek, "Taşındıktan sonra kendimi geçindirmek için uygun iş aramaya başladım. Şansıma karşıma valiliğin yeni açılacak engelli tiyatrosu için aktör aradıkları ilanı çıktı. Hemen başvurdum. Beni aradılar ve denemeye çağırdılar. Yaklaşık 10 gün sonra tiyatroya kabul edildiğimi öğrendim." dedi.

Babaannesinin desteği ile çocukluğundan beri çeşitli kültürel faaliyetlerde yer aldığını aktaran Muhtarova, “Tekerlekli sandalyede dans kategorisinde Asya şampiyonluğum var." diye konuştu.

Muhtarova, bu konuda kendisinin bir nebze avantajlı olduğunu ve tiyatro sahnesine alışma sürecinin daha kolay geçtiğini kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tiyatro sahnesinin bambaşka bir enerjisi var. Kendisini ifade etmekten çekinen arkadaşlarımızın şu anda daha sosyal olmaya başladıklarına tanık oluyorum. Burada sadece tiyatro sanatını öğrenmiyoruz. Aynı zamanda bizim gibi ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşayan arkadaşlara da ilham kaynağı oluyoruz.”

Diğer Haberler