kazakistanda-turk-firmalarinca-yapilan-ulkenin-ilk-cevre-yolu-trafige-acildi

Kazakistan'da Türk firmalarınca yapılan ülkenin ilk çevre yolu trafiğe açıldı

Yapımında Türk şirketlerinin imzası bulunan Kazakistan'ın en büyük yol projesi Büyük Almatı Çevre Yolu (BAKAD), planlandığı tarihten yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlanarak trafiğe açıldı.

16 Haziran 2023 13:52

Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'dan 30 kilometre uzaklıkta sıfırdan inşa edilen BAKAD'ın açılış törenine, Ulusal Ekonomi Bakanı Alibek Kuantırov, Almatı Valisi Yerbolat Dosayev, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ile yüklenici firma temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Törende, toplam 66 kilometre uzunluğa ve gelişmiş altyapı özelliklerine sahip Büyük Almatı Çevre Yolu hizmete açıldı.

Yoldaki araç geçişi 24 özel noktadan 223 kamera ile kontrol ediliyor.

Proje, "Orta Koridor" için önemli

Büyükelçi Mustafa Kapucu Büyük Almatı Çevre Yolu'nun "Orta Koridor"un faaliyeti açısından da önemli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz (Orta Koridor) 20-25 yıldır konuşulan, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen veya geçirilmesinde adımların yavaş atıldığı bir süreci yaşadık. Bugün geldiğimiz noktada hem Türkiye hem diğer ülkeler 'Orta Koridor'a çok daha fazla önem veriyor ve bunu hayata geçirme yolunda önemli kararlar almaya başladı. Biz bu projeyi 'Orta Koridor'un ulaştırma açısından önemli bir parçası olarak da görüyoruz."

BAKAD projesi

Türk firmaları Alsim-Alarko ile Makyol, 2018'de Kazakistan'da BAKAD projesini üstlenmiş ve Koreli SK firmasıyla konsorsiyum anlaşması imzalamıştı.

Ülkenin ilk "yap-işlet-devret" projesi olma özelliğini taşıyan BAKAD'ın, Almatı kentinde yaşanan trafik sorununu gidermesi bekleniyor.

Avrasya Kalkınma Bankası (EABR) da Türk firmalarının üstlendiği projeye 135 milyon dolarlık finansman desteği sağlamıştı.

 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, almatı, çevre yolu, bakad,

Diğer Haberler