kazakistanda-turk-runik-anitlarini-incelemedeki-zorluklar-konulu-konferans-du

Kazakistan'da “Türk runik anıtlarını incelemedeki zorluklar” konulu konferans düzenlendi

Başkent Astana'da “Türk runik anıtlarını incelemedeki zorluklar” konulu konferansta eski Türk runik yazısıyla ilgili yapılan çalışmalar ve son dönemdeki yeni keşifler ele alındı.

25 Mayıs 2023 16:05

Kazakistan’da Wilhelm Thomsen’in eski Türk runik yazısının sırrının keşfedilmesinin 130. yıl dönümü vesilesiyle “Türk runik anıtlarını incelemedeki zorluklar” konulu uluslararası konferansı düzenlendi. 

Avrasya Milli Üniversitesi’ndeki konferansa Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Astana Büyükelçileri, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı,10’u aşkın ülkeden bilim adamları, üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı. 

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, konferansın önemine değinerek, “Yazı, tarihi her zaman medeniyet kavramıyla özdeşleşmiştir. Esasında “yazı” medeniyet demektir. Çünkü yazı üzerinden dönemin tarihini, dünya algısını, kültürünü ve zamanın ruhunu anlayabiliriz.” dedi. 

Öte yandan Mustafayev,  “Kültegin”, “Bilge Kağan ”, “Tonyukuk” yazıtları Türklerin dili, dini, devlet yönetim biçimi diğer ülkelerle ilişkileri ve daha pek çok konularda bilgi sağladığını kaydetti. 

Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ise, Avrasya coğrafyasına yayılmış Göktürk yazıtlarının Türkleri birleştiren sembolik unsurlardan birisi olduğuna işaret ederek, “Yazıtların içeriği asırlar öncesine ışık tutuyor.” dedi.

Diğer Haberler