kazakistanda-turksoy-daimi-konseyi-35-donem-toplantisi

Kazakistan'da TÜRKSOY Daimi Konseyi 35. Dönem Toplantısı

2018 yılı TÜRKSOY tarafından Azerbaycanlı bestekar Garaliyev, Kazak şairi Jumabayev ve yazar Aytmatov'u "Anma Yılı" ilan edildi.

05 Aralık 2017 15:53

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2018'i Azerbaycanlı bestekar Gara Garaliyev, Kazak milli şairi Mağjan Jumabayev ve Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov'u anma yılı ilan etti.

Kazakistan'da düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyinin 35.dönem toplantısının sonuç bildirgesinde, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın önerisi üzerine 2018 yılında Azerbaycanlı bestekar Gara Garaliyev, Kazak milli şairi Mağjan Jumabayev ve Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un anısına “Anma Yılı” ilan edilmesi kararı yer aldı.

Bildirgede, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gibi kardeş kuruluşların uzmanlarının bir araya gelerek, çalışma grubu oluşturulması, söz konusu çalışma grubunun hazırladığı değişikliklerin bir sonraki daimi konsey toplantısında imzalanması kararlaştırıldı.

TÜRKSOY 2018 yılı Faaliyet Programının da onaylandığı toplantıda, TÜRKSOY Genel Sekreterliği görevi yapan Düsen Kaseinov oy çokluğuyla 2017-2020 dönemi için yeniden genel sekreter seçildi.

Toplantıda, Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilirken, bir sonraki Daimi Konsey 36. dönem toplantısının Kastamonu'da yapılmasına karar verildi. 

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamediulı’nın başkanlığında Türkistan kentindeki Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde gerçekleşen toplantıya, TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Cumagulov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman’ın yanı sıra Azerbaycan milletvekili Nizami Ceferov, Türkmenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Nursahet Şırımov, Gagauz (Moldova) Kültür ve Turizm Baş İdaresi Başkanı Marina Semionova katıldı.

- TÜRKSOY, Türk dünyasının sözcüsü pozisyonuna geldi

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muhamediulı, kültürün halkları birleştiren platform hizmeti yapması gerektiğinin altını çizerek, "130 etnik grup temsilcisinin yaşadığı Kazakistan için kültürel diyalog çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Kazakistan’ın Türk halkları arasındaki ilişkilerin gelişmesi için katkı sağlamaya devam edeceğine dikkati çeken Muhamediulı, TÜRKSOY çerçevesinde yapılacak etkinlikleri desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Yayman da Kültür bakanlıklarının Türk Dünyasını dilde, fikirde, işte birlik prensibiyle bir araya getirdiğini belirterek, "Ne mutlu bizlere, ne mutlu Türk Dünyasında bir dertle dertlenenlere ve bu birlik için kültür alanında sanat alanında birliği gerçekleştirmek için çalışanlara." dedi.

TÜRKSOY’un uluslararası bir kuruluş olarak Türk dünyasında ve uluslararası camiada saygın bir konum kazandığını vurgulayan Yayman, teşkilatın kültür ve sanat alanında değer ve varlıkların, dilin yüceltilmesinde Türk dünyasının sözcüsü pozisyonuna geldiğine dikkati çekti.

Yayman, TÜRKSOY’un ülkeler arasındaki ortaklığı güçlendiren bir diplomasi platformu haline geldiğini kaydederek, "Bu platformun kültürlerarası çalışmaların tesisi ve korunmasındaki önemi büyüktür." diye konuştu.

Gelecek yıllarda TÜRKSOY bayrağının daha ileriye taşınması için hedefleri belirlemeleri gerektiğinin altını çizen Yayman, şunları kaydetti:

"Kurumsal mevzuatın çerçevesinin daha kesin çizgilerle çizildiği idari denetim mekanizmalarında ölçülebilir kıstaslar belirlediğimiz ve süreçler tanımladığımız, insan kaynaklarının güçlendirildiği TÜRKSOY’un bakanlıklarımızla daha yakın çalıştığı bir dönem tasarlamalıyız."

Yayman, "Bu başlıkları konuşmak için çalışma grupları kurmalı, uzmanlarımız, yöneticilerimiz, TÜRKSOY çatısı altında bir araya gelerek mutabık kaldığımız araçları geliştirmeli, teşkilatın kurumsallaşmasını daha ileri taşıyarak, küresel ölçekte bir kamu diplomasisi müessesesi haline getirmeliyiz." dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov da, 2018’de örgütün 25. yılı dolayısıyla üye ülkelerin başkentlerinde önemli kutlama etkinlikleri gerçekleştireceklerini dile getirdi.

 

 

Anahtar Kelimeler: TÜRKSOY, Kazakistan, TÜRKSOY Daimi Konseyi 35. Dönem Toplantısı, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti, Kastamonu, Gara Garaliyev, Kazak milli şairi Mağjan Jumabayev, Cengiz Aytmatov, TÜRKPA, Düsen Kaseinov,

Diğer Haberler