kazakistanda-vaka-sayisi-yuzde-15-artti

Kazakistan'da vaka sayısı yüzde 15 arttı

Karantina önlemlerinin gevşetildiği Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da park ve diğer halka açık alanlarda dezenfeksiyon çalışması sürüyor.

20 Mayıs 2020 20:10

Gönüllüler toplu taşıma araçlarında, sokaklarda halka bedava maske dağıtıyor.

Ülkenin Sıhhi Başhekimi Ayjan Yesmagambetova, daha önce yüzde 5'in altına düşen vaka sayısının son bir haftada yüzde 15 arttığını belirtti.

İlk vakanın tespit edildiği mart ayından itibaren bugüne kadar 559 binden fazla test yapıldığı ifade eden Yesmagambetova, mart ayında 6 bin olan günlük test sayısının 24 bine çıkarıldığını kaydetti.

Yesmagambetova, kapsamlı tarama sonucu Kovid-19 tespit edilen kişilerin yüzde 80'inde hastalık belirtilerinin bulunmadığını söyledi.

Ülkenin büyük petrol sahalarından Tengiz'de 935 vaka kaydedildiğini aktaran Yesmahambetov, "Burada salgının etkisini azaltmak için çalışma planı oluşturuldu. Planın uygulanması kontrol edilmeli. Aksi takdirde vaka artışı izolasyona ve sahanın kapatılmasına neden olabilir." dedi.

Yesmagambetova , son bir haftada Nur Sultan, Almatı şehirlerinde ve Pavlodar, Aktöbe ve Kostanay eyaletlerinde Kovid-19 hastalık belirtileri üzerine hastaneye başvuranların sayısının yüzde 40 arttığını dile getirdi.

Başkent Nur Sultan'da faaliyetine izin verilen 358 işletmenin denetlenmesi sonucu bunların yüzde 85'inin sıhhi kurallara uymadığını tespit ettiklerine dikkati çeken Yesmagambetova, kurallara uymayan işletmelerin uyarıldığını, durum tekrarlandığında kapatılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Kovid-19'dan iyileşenlerin sayısı 68 artarak 3 bin 714 oldu.

Ülkede 6 bin 969 vaka tespit edilmiş, virüsten 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Diğer Haberler