kazakistanda-yeni-donem

Kazakistan'da yeni dönem

6 Şubat'ta Alihan İsmailov'dan Başbakanlık koltuğunu devralan Oljas Bektenov'un gelişi ile Kazakistan'da yeni bir dönem başladı.

13 Şubat 2024 12:06

Kazakistan’da 5 Şubat’ta Alihan İsmailov başkanlığındaki hükümetin istifası üzerine mecliste en çok koltuğa sahip Amanat Partisi’nin önerdiği ve Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in başbakanlığa adaylığını sunduğu isim Oljas Bektenov, 6 Şubat’ta yeni hükümetin Başbakanı oldu. 

Bektenov, 1980 yılında Almatı’da doğdu. Lisans eğitimini hukuk bölümünde tamamlayan Bektenov, kariyerine 2002 yılında Almatı Adalet Dairesi’nde başladı. Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı İdaresi ve Adalet Bakanlığında çeşitli görevlerde bulunan Bektenov, Yolsuzlukla Mücadele Ajansı’nda birçok kademede görev yaptıktan sonra 2022 yılında ajansın Başkanı olarak görev aldı. 

Başkanlığı 2023 yılının Nisan ayına kadar devam eden Bektonov, ajansın eski hükümet üyelerine ve siyasi suçlulara karşı yürüttüğü operasyonlara liderlik etti. Bektenov, başbakanlığa atanana kadar ise Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanlığı görevini yürüttü. 
Başbakan Bektenov, 6 Şubat günü göreve geldiğinde yeni hükümetin misyonunu “Az laf, çok iş.” sözüyle açıkladı. Cumhurbaşkanı Tokayev ise, İsmailov’un istifası üzerine yaptığı açıklamalarda, İsmailov’un liderliğindeki hükümetin her alanda istikrarı sağladığını belirterek, geçen yıl yüzde 5,1'lik ekonomik büyümeyi ve "olumlu kalkınma dinamiğini" "önemli bir başarı" olarak kaydetti. 

Öte yandan Tokayev, “Halkımızın yararına ekonomik çeşitliliği kolaylaştırmak için cesur ve sağlam kararlara ihtiyacımız var. Hükümetin faaliyetlerine yeni bir ivme kazandırmak gerekiyor. Kamuoyu da bunu bekliyor. Bu nedenle İsmailov’un istifasını kabul ettim.” dedi. Bu açıklamalar üzerine, bir sonraki gün yapılan kabine toplantısında Tokayev, yeni hükümetten çözmesini beklediği sorunları sıraladı. 

Önümüzdeki yıllarda yıllık yüzde 6'lık düzenli büyüme çağrısında bulundu ve ekonomik liberalleşme, modernleşme ve tüm hükümetin yabancı yatırımı artırma yönündeki önceliklerini vurguladı. Bektenov ise Tokayev’in ülkenin ekonomik kalkınmasına ilişkin özel talimatlar verdiğini belirtti. 
2022 protestolarının hemen ardından başbakanlık görevini üstelenen ve iki yıl görevde kalan İsmailov’dan sonra Bektenov’a yüklenen misyonlar çoğunlukla ekonomi alanında gözükse de Tokayev’in beklentileri daha reformist ve neredeyse birçok alana yayılmış durumda. 

Kazakistan’ın en genç Başbakanı statüsüne sahip Bektenov’un liderliğini ve yapacağı icraatleri ise önümüzdeki süreç gösterecek.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, yeni dönem, oljas bektenov, tokayev,

Diğer Haberler