kazakistandaki-piramite-turist-ilgisi

Kazakistan'daki 'piramit'e turist ilgisi

Astana’daki Barış ve Uyum Sarayı, piramit şeklindeki mimarisiyle binlerce turistin ilgisini çekiyor.

09 Nisan 2021 16:32

Astana'da ünlü mimar Norman Foster tarafından tasarlanan Barış ve Uyum Sarayı, Kazak Eli Meydanı'nda bulunuyor.

İnşaatı bir Türk firmasınca yapılarak 2006’da hizmete giren saray, dışarıdan bakıldığında bir piramidi anımsatıyor. Yüksekliği 75 metre olan 8 katlı yapı, 28 bin metrekarelik alana sahip.

Bin 300 kişilik opera, konferans salonları, müze ve sergi alanları bulunan bina, geleneksel olarak düzenlenen Semavi ve Geleneksel Dinler Liderler Kongresi, Kazakistan Halkı Asamblesi toplantıları gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Sarayın opera salonunda çeşitli kültürel etkinlikler yapılırken, müzesinde Kazakistan'a hediye edilen dini kitaplar, halı ve diğer eşyalar sergileniyor. Müzede ayrıca ülkede yaşayan 130'dan fazla etnik grubun geleneksel kıyafetleri tanıtılıyor.

Uluslararası Türk Akademisi ofisi, müzesi ve kütüphanesi de Barış ve Uyum Sarayı'nda yer alıyor.

Saray, piramit şeklindeki mimarisi ve müzesiyle yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanlardan biri.

"Yılda 60 bin turist ağırlıyoruz"

Sarayın Resmi Konuk Hizmetleri ve Protokol Departmanı Müdürü, yaptığı açıklamada, sarayın, turistlerin yoğun ilgisini gören mekanlardan olduğunu belirterek "Yılda ortalama 60 bin turist ağırlıyoruz. Turistlere Kazakça, Rusça, İngilizce ve Türkçe hizmet veriyoruz." dedi.

Sarayın Semavi ve Geleneksel Dinler Liderler Kongresi ve ülkedeki 130’dan fazla etnik grup temsilcilerinin toplandığı mekan olduğunu dile getiren Muhışbayeva, binanın en üst katındaki camlarda çizilen 130 güvercin resminin ülkedeki etnik grupların barış ve uyum içinde yaşaması anlamına geldiğini söyledi.

Muhışbayeva, binanın Astana'nın sert iklim koşulları dikkate alınarak yapıldığını kaydederek 5 bin ton ağırlıktaki metal yapının kaygan temel üzerine kurulduğunu, böyle bir temelin dondurucu soğuklarda metal yapıda oluşan küçülme (daralma) sonucu binanın deforme olmasını engellediğini söyledi.

Diğer Haberler