kazakistandan-misira-orta-koridor-uzerinden-dogrudan-tahil-tedariki-gundemde

Kazakistan'dan Mısır'a Orta Koridor üzerinden doğrudan tahıl tedariki gündemde

Konu, Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Dışişleri Bakanı ile Mısır Başbakanı arasında düzenlenen görüşmede etraflıca ele alındı.

23 Ekim 2026 10:13

Kazakistan ve Mısır, Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Rotası (Orta Koridor) üzerinden Kazakistan tahılının Mısır pazarına doğrudan ve kesintisiz tedarik edilmesine yönelik atılacak adımları masaya yatırdı.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre konu, Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi ile Mısır Başbakanı Mustafa Madbouli arasında düzenlenen görüşmede etraflıca ele alındı.

Orta Koridor ile Doğrudan Tedarik Hattı

Görüşmelerde, küresel gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyan Kazakistan tahılının, Hazar Denizi üzerinden geçen Orta Koridor vasıtasıyla Mısır pazarına ulaştırılması imkânları değerlendirildi.

Taraflar, lojistik rotaların verimliliğinin artırılması ve tedarik zincirinin kesintisiz düzenlenmesi için ortak önlemler üzerinde durdu.

Nükleer Enerjide Uranyum ve Deneyim Paylaşımı

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesini ise enerji alanındaki iş birliği oluşturdu. Görüşmede, Mısır’da inşası devam eden El-Dabaa Nükleer Santrali projesindeki son durum değerlendirildi.

Dünyanın önde gelen uranyum üreticilerinden biri olan Kazakistan’ın, uranyum üretimi, madencilik ve işleme konularındaki zengin tecrübesinin Mısır ile paylaşılması fırsatları ele alındı.

Su Kaynakları İçin BM Çatısı Altında Küresel İttifak

Diplomatik temaslar kapsamında küresel çevre ve su yönetimi meseleleri de gündeme geldi. İki ülke, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde kurulması teklif edilen Uluslararası Su Kaynakları Örgütü girişimine ortaklaşa destek verilmesi hususunda da tam bir mutabakata vardı.

 

Anahtar Kelimeler: Kazakistan ve Mısır - Orta Koridor - tahıl tedariki, Muhtar Tleuberdi, Kazakistan Dışişleri Bakanı, Mısır Başbakanı, Hazar Denizi üzerinden,

Diğer Haberler