kazakistanin-gurur-kaynagi-bayterek-kulesi

Kazakistan'ın gurur kaynağı Bayterek Kulesi

Bayterek Kulesi başkent Nur-Sultan'da Kazakistan'ın tarihsel yolculuğunu modern hatlarıyla gösteriyor.

02 Mart 2022 21:28

Yaşam Ağacı Nedir?

Türk mitolojisinde kutsal sayılan ve Türk kavimlerinin ortak değerlerini oluşturan birçok olgu var. Bunlardan birisi de Yaşam Ağacı. Yaşam Ağacı, Türk mitolojisinde yerle göğü birbirine bağlayan bir köprü olarak kabul edilir. Yine inanışa göre efsanevi Samruk Kuşu yumurtasını Yaşam Ağacına bırakarak iyiliği ve aydınlığı temsil ediyor. Yumurta bu inanışa göre güneşi tanımlıyor.

Neden Bayterek Kulesi?

Bu kutsal hikâyenin bir örneği olan Bayterek Kulesi, Samruk Kuşu'nun altın yumurtasını Yaşam Ağacına bırakmasını anlatan eşsiz bir eser. Çelikten beyaz yapılar Yaşam Ağacını temsil ederken, üstünde bulunan altın küre de güneşi tasvir ediyor. Böylece Kazakistan, güçlü geçmişini ve Türk Dünyasının en önemli mitolojik karakterlerinden birisini ülkenin geleceğini temsil edecek şekilde modern çizgilerle tasarlamış oluyor. Bayterek, anlam olarak uzun kavak ağacı anlamına gelse de Kazakistan'da herkesin aklına bu muazzam yapı geliyor.

Kule, Nur-Sultan'ın başkent seçildiği 1997 yılından bu yana  şehrin sembolü.  Tamamı 105 metre olan kulenin gözlem noktasının 97’nci metrede olması da aslında bu tarihin akıllarda kalması için özellikle tasarlanmış.

Kuleden şehri 360 derece görmek mümkün. Asansörle çıkılan kulenin en üstündeki altın aynalı küre 22 metre çapında. Toplamda 70 ton ağırlığındaki bu küre, güçlü rüzgarların olduğu dönemlerde yarım metreye kadar hareket edebiliyor. 

Tasarım ve fikir olarak birçok uluslararası ödüle sahip Bayterek Kulesi, şehrin her noktasından görülebiliyor. Kule, Nur-Sultan'a gelen yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak noktalarından birisi.

Diğer Haberler