kazakistanin-kurucu-cumhurbaskani-nursultan-nazarbayev-turk-entegrasyonu-biz

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev: ''Türk entegrasyonu bize güç verecek"

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ''Türk devletleri arasındaki kültürel ve insani işbirliğini geliştirmenin önemi büyüktür. Ortak tarihimizi ve yakın dillerimizi dikkate alarak, ortak enformasyon alanı oluşturmayı öneriyorum.'' dedi.

01 Nisan 2021 12:34

Türk Konseyi Onursal Başkanı ve Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de Türk dünyası entegrasyonu alanında son dönemden önemli adımlar atıldığını belirti.  

Nazarbayev, “Ülkelerimizin Latin alfabesini kullanması bize ortak bir sistem verecektir. Bunun sayesinde biz, gençlerimizin küresel düzeyde gelişmesine imkan sağlayacağız." dedi.

Nursultan Nazarbayev, 2018'de Türkistan’ın Güney Kazakistan eyaletinin merkezi ilan edildiğini hatırlattı ve “Türkistan, Türk dünyası için çok önemli. Şehir yeniden canlanıyor. Tüm Türk dünyasından kardeşlerimizi Türkistan’a bekliyoruz” diye konuştu.

 Nazarbayev: ''Benim önerim üzerine ''Türk Dünyası Vizyonu - 2040'' belgesinin doğru zamanda geliştirildiğine inanıyorum. Bu belgeyi bu sene sonbaharda Türkiye'de yapılacak olağan zirvede kabul edeceğiz'' dedi.

Nursultan Nazarbayev, Türk Devletleri arasında ekonomik alanda, karşılıklı ticareti ve yatırımı arttırmak için büyük potansiyel olduğunu belirtti. 

Nazarbayev, " Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması ve Bakü ile Erivan arasındaki barış anlaşmaları Büyük İpek Yolu'nu canlandıracak ve Hazar Denizi'nin rolü artacaktır. Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Koridoru veya diğer adıyla Turan Koridoru, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan en güvenli ve en kısa ticaret yolu haline gelmektedir" dedi.

Nursultan Nazarbayev, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelere de değindi.

Nazarbayev, ''Bugünkü çalkantılı dönemde güçlü olmamız için Türk Entegrasyonu çerçevesinde birleşmemiz önemlidir. Türk devletleri liderlerini mevcut zorlu uluslararası durumlarda Washington, Moskova, Pekin ve Brüksel arasında geniş çaplı bir müzakere süreci başlatma önerimi desteklemeye davet ediyorum" dedi.

 

Diğer Haberler