kazakistanin-uygur-tiyatrosu-turkiyede

Kazakistan'ın Uygur tiyatrosu Türkiye'de

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kuddus Kujamyarov Devlet Akademik Uygur Müzik ve Tiyatro Topluluğu'nun TÜRKSOY'un 25. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Türkiye turnesiyle ilgili genel sekreterlik binasında basın toplantısı düzenlendi.

01 Kasım 2018 10:20

Toplantıda konuşan Kaseinov, Çin Seddi'nden Adriyatik'e kadar Türk halklarının yaşadığı geniş coğrafyada varoluş mücadelesini sürdürdüğünü belirterek, "Kardeş halklardan biri olan Uygur Türkleri, kendi kültürünü, gelenek göreneklerini, kimliklerini koruyarak, günümüze kadar yaşatmayı başarmıştır. Bu topluluğun temsilcilerini sizlere tanıtmanın gururunu yaşıyorum." ifadesini kullandı.

Turnenin, ünlü Uygur besteci Kuddus Kujamyarov'un doğumunun 100. yılına atfen düzenlendiğini söyleyen Kaseinov, 1934 yılında kurulan topluluğun Kazakistan'daki Uygur Türklerinin sanatsal gelişimine katkıda bulunduğuna dikkati çekti. Kaseinov, Kujamyarov'un Uygur Türklerinin tarihinde ilk besteci olarak Uygur müziğine nitelik kazandırdığını belirterek "TÜRKSOY olarak Uygurların her zaman yanındayız ve Uygur Türkleri kültürünün dünyada tanınması için çabalıyoruz." diye konuştu.

Uygur Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Murat Ahmadiyev ise Kazakistan'ın kültürel modernleşme programı çerçevesinde Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Türkiye'de kültürümüzü tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu açıdan bizlere yardımcı olan TÜRKSOY'a teşekkür ediyoruz." dedi.

Program hakkında bilgi veren Ahmadiyev, Türk dünyasının ortak destanı olan 'Garip ile Senem' ve Uygur Türklerinin yaşadığı coğrafyada doğduğu bilinen 'Makamlar'ın tanıtılacağı 'Gizemli Mugamlar' gösterileriyle bugün ve yarın Ankara'nın Keçiören ve Akün sahnelerine çıkacaklarını anlattı. Ahmadiyev, 4 Kasım'da da İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesinde gösteri düzenleyeceklerini kaydetti.

Toplantı, konuşmaların ardından Uygur Türklerine özgü türkülerin çalınmasıyla devam etti. Tiyatro oyuncularının yanı sıra sahneye çıkan Kaseinov ile Ahmadiyev de türküler eşliğinde dans etti.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Uygur tiyatrosu, Türksoy,

Diğer Haberler