kazakistanli-unlu-cocuk-kitabi-yazari-berdibek-sokpakbaev-dogumunun-100-yilind

Kazakistanlı ünlü çocuk kitabı yazarı Berdibek Sokpakbaev, doğumunun 100. yılında Ankara'da anıldı

Ünlü yazarın edebi kişiliği, Ankara'da TÜRKSOY tarafından düzenlenen konferansta ele alındı.

29 Nisan 2024 17:30

Kazakistan çocuk edebiyatının başarılı ismi, Kazak dergilerinin öncüsü Berdibek Sokpakbaev doğumunun 100'üncü yılında Ankara'da anıldı.

Ülke edebiyatına farklı bir anlatım kazandıran yazar Sokpakbaev; TÜRKSOY, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Almatı Valiliği iş birliğiyle organize edilen sergi, konser ve konferansta bir kez daha hatırlandı. TÜRKSOY'un Ankara'daki etkinliğine Türk dünyasından yazarlar da katıldı.

Konferansta konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, yazar Sokpakbaev için, "Kazakistan’da onun eserini okumayan çocuk neredeyse yoktur. Eserleri dünyanın diğer dillerine çevrilmiş ve hatta 2018 yılında onun klasik eserlerinden olan Benim Adım Koca eseri Cemile Kınacı tarafından Türkiye Türkçesine kazandırılmıştır." dedi. 

Kazakistan'da 7'den 70'e herkesin hayatının bir döneminde kitaplarıyla muhakkak var olan Sokpakbaev'in "Benim Adım Hoca" adlı kitabı film haline getirilip Cannes Film Festivali'nde ülkesine büyük ödül kazandırdı.

Etkinlikte yazarın nadir fotoğraflarından ve kişisel eşyalarından oluşan serginin açılışı da yapıldı.

 

Etkinlikte Almatı'dan gelen "Akzhaun" topluluğun müzik dinletisi katılımcıların beğenisine sunuldu. 1924 yılında doğan Berdibek Sokpakbaev, 1991 yılında hayatını kaybetti.


 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, türksoy, berdibek sokpakbaev,

Diğer Haberler