kazan-islam-isbirligi-teskilati-iit-genclik-baskenti-2022-sona-erdi

"Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022" sona erdi

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, ülkelerin ilerlemesinde temel rol oynayan gençlerin kapasitelerinin geliştirilmesinin sosyal ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

15 Aralık 2022 15:18

Ayhan, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde düzenlenen "Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022"nin kapanışıyla ilgili basın toplantısında konuştu.

Tataristan topraklarında 1100 yıl önce İslam’ın kabul edilmiş olmasının Türk ve Tatar halklarını birleştirdiğini belirten Ayhan, bunun Kazan’ın gençlik başkenti seçilmesinde önemli bir faktör olduğunu, İdil Bulgar Türk Devleti’nin İslam’ı kabul edişinin 1100. yılı olmasının da Kazan’ın seçilmesinde rol oynadığını anlattı.

Yıl boyunca gençleri, politikacıları, uluslararası kuruluşları, genç liderleri ve farklı alanlardaki uzmanları deneyimlerini paylaşmak üzere bir araya getiren benzersiz bir platform oluşturulduğunu ve başarılı bir organizasyon gerçekleştirdiklerini aktaran Ayhan, “Gösterdiğimiz çaba sadece İİT üye ülkeleri toplumları değil, tüm dünya Müslümanları ile Rusya Müslümanlarını daha da yakınlaştıracaktır.” dedi.

Yıl boyunca düzenlenen etkinliklere 70'ten fazla ülkeden bakan, uluslararası kuruluş temsilcileri, genç girişimciler, kültür, sanat ve bilim alanından binlerce kişinin katıldığını anlatan Ayhan, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’a organizasyona desteğinden dolayı ayrıca teşekkür etti.

Küresel ihtiyaçlara yanıt olarak gençlerin gündeme nasıl etkin ve anlamlı bir şekilde katılabilecekleri konusunda fikir alışverişine önem verdiklerini kaydeden Ayhan, “Bu program, yakında dünya genç nüfusunun üçte birini oluşturacak olan Müslüman gençlerin zengin miraslarını ve kültürlerini küresel bir perspektiften birbirleriyle paylaşmaları için vazgeçilmez bir fırsat yaratmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

Ayhan, Kazan Küresel Gençlik Zirvesinde, karar alıcıların, sivil toplum temsilcilerinin ve gençlik liderlerinin bir araya gelerek "daha iyi, daha mutlu ve daha güvenli gençlik" politikalarını tartıştığı ve deneyimlerini paylaştığı değerli bir platform oluşturduğunu aktararak, zirvenin fırsat eşitsizliği, göç ve kültürlerarası diyalog gibi konularda ortak yol haritaları belirleme çabalarını artırdığını ifade etti.

“Gençler sosyal ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz”

ICYF olarak gençlerin gelecekleri için karar alma süreçlerine dahil olmalarının, uluslararası kuruluşlar ve hükümetlerle iş birliklerini artırmanın önemli olduğunu vurgulayan Ayhan, “Ülkelerin ilerlemesinde temel rol oynayan gençlerin kapasitelerinin geliştirilmesinin sosyal ve ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

Tataristan Gençlik İşleri Bakanı Timur Süleymanov ise etkinliklerin, diğer ülkelerden gençlerin birbirleriyle tanışmalarına fırsat sağladığını belirterek, göç, sağlık, güvenlik, dijital alandaki zorluklar gibi çeşitli konuların tartışıldığını ve gençlerin de etkinliklerde aktif rol aldığını bildirdi.

Süleymanov, “Bu yılın mirası, çeşitli alanlarda uluslararası gençlik işbirliğine yönelik uzun vadeli bir program olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Diğer Haberler