kirgiz-fasulyesi-turk-mutfaginda

Kırgız Fasülyesi Türk Mutfağında...

Türk mutfağının baştacı kuru fasulye, Kırgızistan'da üretilen kuru fasülye türk mutfağında tüketiliyor.

27 Şubat 2015 12:39

Türk mutfağının baştacı kuru fasulye, Kırgızistan'da da yetiştiriliyor ama tüketimi pek yok. 

Kırgız tarım bakanlığı üretici ve tüketicinin mağdur olmaması için Türkiye ile görüşmelerini sürdürüyor.

Kırgizistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından fasulye üretimini teşvik eden Türk girişimciler, hem sektörün hızla büyümesini sağladı hem de bu ürünün en büyük alıcısı oldu.

Fasulye, Kırgız mutfağında kendine yok denilecek kadar az yer bulmasına rağmen özellikle Talas bölgesindeki çiftçilerin en büyük geçim kaynağı. 

Ülke topraklarında 59 bin dönümlük alanda fasulye üretiminin gerçekleştiği Kırgızistan'da, üretilen alanın 55 bin dönümü Talas bölgesinde yer alıyor. Yetkililer, fasulye üretimini diğer bölgelerde de yaymak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kırgızistan'da geçen yıl 80 bin tonun üzerinde fasulye üretildi. Ürünün en büyük alıcısı ise Türkiye. 

Kırgızistanın ihraç ettiği 60 bin ton fasülyenin 40 bin tonunu türk mutfağına girdi. 

Kırgız çiftçiler, düşük fiyatlardan memnun değil. Bu sebeple Türk makamlarla çeşitli görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerde üretimin gelişmesi üretici ve tüketicilerin mağdur olmaması için ortak işletme kurulması, gümrük vergisinin iptali gibi maddeler gündem geld

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, fasülye, türkiye,

Diğer Haberler