kirgiz-kadinlarinin-geleneksel-basligi-elecek-unesconun-kulturel-miras-liste

Kırgız kadınlarının geleneksel başlığı "Eleçek", UNESCO'nun kültürel miras listesine dahil edildi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Kırgız kadınlarının geleneksel başlığı olan "Eleçek"i, kültürel miras listesine dahil etti. 

07 Aralık 2023 14:39

Karar, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'nin 4-9 Aralık 2023 tarihlerinde yaptığı 18. oturumunda oybirliğiyle alındı. Böylece “Eleçek”, Kırgızların UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesindeki 15 kültürel unsurundan birisi oldu. 

Günümüzde de bir kültürel değer olarak Kırgızlar tarafından önemsenen ve resmi kutlamalarda kadınlar tarafından takılan “Eleçek”in tarihi bin yıl öncesine dayanıyor. Kadınların ailedeki statüsü ve soyunu simgeleyen “Eleçek”, her ne kadar farklı dönemlerde farklı biçimlere sahip olsa da, genellikle uzunluğu 15 ila 40 metre arasında değişen beyaz tülün sarılmasıyla hazırlanıyor. “Eleçek” kadınların saç örgüleriyle birlikte, gümüş takılar, mercan ve madeni paralarla süsleniyor. 

Göçebe hayat dönemlerinde “Eleçek”, özellikle göç veya savaş dönemlerinde başlık olarak kullanılmasının yanında başka önemli fonksiyonlara da sahipti. Özellikle doğum sırasında çocuk sargısı olarak kullanılan “Eleçek”, hayatını kaybedenler için ise kefen bezi olarak kullanılıyordu.

Kırgızistan Kültür Bakanlığı, “Eleçek”’in kültürel bir değer olarak korunması ve genç nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları destekliyor. Bu amaçla sergiler, festivaller ve moda gösterileri düzenleniyor. 

 

Anahtar Kelimeler: eleçek, kırgızistan, kırgız kadını, unesco,

Diğer Haberler