kirgiz-sinemasi-cikis-arayisinda

Kırgız Sineması Çıkış Arayışında.

1960'lı yıllarda başarılı filmlerle dikkat çeken Kırgız Sineması, şimdi yeni nesil yönetmenler ve devlet desteği yapımlarla tekrar adından söz ettirmek için çalışıyor.

25 Şubat 2015 15:39

Kırgız sineması 1941 yılında açılan film stüdyosuyla sinema sektörüne ilk adımlarını attı. 1960'lı yıllarda dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un eserlerinin beyaz perdeye aktarılmasıyla da uluslar arası festivallerde önemli başarılar elde etti. Sonrasında sıkıntılı bir süreç yaşayan sektör, son yıllarda tekrar çıkış peşinde.
Yapımcılar, kendi imkanları veya sponsorlar aracılığıyla film çekimlerini sürdürürken, “Merhaba New York” ta olduğu gibi ülke dışında da uzun metrajlı filmlere de imza atıyor.

Kırgız devleti de özellikle tarihi-belgesel yapımlara destek vererek sinema sektörüne canlılık getirmeyi hedefliyor. Geçen yıl vizyona giren “Kurmancan Datka” filmi bu yapımlardan sadece biri.
Kırgız sinema tarihindeki en pahalı yapım olan “Kurmancan Datka” gösterildiği ülkelerde de büyük ilgi gördü.

Devlet, desteğiyle çekimlerine başlanan ve ünlü devlet adamı “İskak Razzakov”u anlatan yapım için de çalışmalar sürüyor. 

Kırgız sinemasındaki son gelişmeleri değerlendiren Yönetmen Bolotbek Şamşiyev, sektördeki çıkış arayışının sevindirici olduğunu söylüyor.

Anahtar Kelimeler: kırgız, sinema, arayış,

Diğer Haberler