kirgizca-39-nin-gelistirilmesi-icin-yeni-onlemler

Kırgızca'nın Geliştirilmesi İçin Yeni Önlemler

Kırgızistan, ülkede Rusça'nın hakimiyetinin sona erdirilmesi için bir dizi önlem alıyor.

11 Mart 2015 14:30

Kırgız Türkçesinin, Kırgızistan’da “devlet dili” olarak kabul edilmesinin üzerinden 25 yıl geçti.

Ancak ülkede hala, Rusça egemen dil...

Kırgız Meclisi, Kırgızca'nın yaygınlaştırılması ve ülkede Rusça'nın hakimiyetinin sona erdirilmesi için bir dizi önlem alıyor.

Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in direktifiyle, 2014-2020 yılları arasında, “devlet dilini geliştirme milli programı”nın uygulanması için çalışma başlatıldı.

Kırgızistan Meclisi, bu kapsamda önce “kamu kurumlarında çalışanların iyi derecede Kırgızca bilmesine” ilişkin yasal düzenleme yaptı.

Meclis, tüm milletvekillerinin katılımıyla, bir de “Yasa çıkarmada devlet dilinin sorunları” başlığıyla konferans düzenledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Kırgızistan’daki her vatandaşın devlet dili olan Kırgızcayı bilmesi gerektiğini vurguladı.

Ceenbekov “Milleti millet yapan üç unsur; dil, kültür ve tarihtir. Dil, karşılıklı anlaşmayı sağlayarak, sadece toplumun kenetlenmesine köprü olmayıp, devletin gelişmesi için temel unsurlardan biridir” diye konuştu.

Meclis Başkanı Ceenbekov, “Kırgızcanın siyasi ve hukuki statüye kavuşmasını, bağımsızlığın ana zaferi” olarak kabul ettiklerini de hatırlattı.

Ceenbekov, “Kırgızcanın devlet dili olarak kabul edilmesinin üzerinden çeyrek asır geçti. Ancak Kırgızcanın, toplumumuzda sahip olduğu yerden memnun değiliz. Bizim üzerimizde, Kırgız dilini resmi yazışmalarda tümden kullanma, bu kapsamda yasama diline; genel, milli, ortak dile dönüştürme sorumluluğu var” dedi.

Kırgızistan Bilimler Akademisi Başkanı Abdıgani Erkebayev de, çift dillilik sürdükçe Kırgızcanın gelişemeyeceğine dikkati çekti



Diğer Haberler