kirgizistan-cumhurbaskani-caparov-kazakistan-a-resmi-ziyaret-gerceklestirdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Kazakistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan’a geldi.

19 Nisan 2024 14:53

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Caparov ve heyeti, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından Astana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da törenle karşılandı.

Tören sonrası Tokayev ve Caparov, önce dar katılımlı görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra iki lider, geniş katılımlı Kazakistan ve Kırgızistan Yüksek Devletlerarası Konseyinin 6'ncı Toplantısı'na başkanlık etti.

Tokayev, toplantı sonrası düzenlenen törende Caparov'a ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yaptığı büyük katkılarından dolayı Birinci Dereceli Dostluk Devlet Nişanı'nı takdim etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Anlaşma asırlardır devam eden kardeşlik bağların korunmasına katkı sağlıyor"

Tokayev, Kazak-Kırgız ilişkileri açısından büyük önem taşıyan "tarihi" bir anlaşmaya imza attıklarını bildirdi.

Kazakistan ile Kırgızistan arasında müttefik ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesine ilişkin anlaşma imzaladıklarına vurgu yapan Tokayev, "Bu anlaşma, iki ülkenin çıkarlarını tam anlamıyla karşılıyor ve asırlardır devam eden kardeşlik bağların korunmasına katkı sağlıyor." ifadesini kullandı.

Tokayev, ülkeleri arasında çözülmemiş sorunların olmaması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kazakistan, Kırgızistan’ın ticaret ve yatırım alanındaki önemli ortaklarından biridir. Geçen yıl karşılıklı ticaret hacmi 1,5 milyar dolara ulaştı. Bugün bu rakamı 2 milyar dolara çıkarma hedefi koyduk."

Kazakistanlı yatırımcılar tarafından Kırgızistan'ın Issık Göl bölgesinde güneş enerjisi santrali inşa edilmesinin planlandığını ve Celal Abad bölgesinde de ferro alyaj tesisinin inşasına ilişkin de mutabakatların sürdüğü bilgisini paylaşan Tokayev, ayrıca su kaynakları alanında ortaklaşa çalışma konusunda anlaştıklarını aktardı.

Tokayev, bunun yanı sıra gümrük, e-devlet, ekonominin dijitalleştirilmesi, eğitim, kültür, tarım ve turizm sektörlerinde de işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık olduklarını ifade etti.

"Su ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkati çektik"

Caparov da gerçekleştirdikleri görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye taşıyacağına ve zenginleştireceğine olan güvenini dile getirdi.

İki ülke arasında imzalanan müttefik ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesine ilişkin anlaşmaya işaret eden Caparov, anlaşmanın ortak çıkarları karşıladığını vurguladı.

Caparov, ekonomi, ticaret, yatırım, tarım, ulaştırma, dijitalleşme alanlarında ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirterek, "Özellikle bölgedeki su ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkati çektik." ifadesini kullandı.

Kazakistan ile Kırgızistan arasında müttefik ilişkilerin derinleştirilmesi ve genişletilmesine ilişkin anlaşmanın yanı sıra yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması, Kazak-Kırgız sınırında araç kontrol noktalarının geliştirilmesine yönelik eylem planı da imzalandı.

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kazakistan, tokayev, caparov,

Diğer Haberler