kirgizistan-da-7-issik-gol-2023-uluslararasi-ekonomi-forumu-duzenlendi

Kırgızistan’da 7. Issık Göl 2023 Uluslararası Ekonomi Forumu düzenlendi

Kırgızistan, Rusya, Çin ve Özbekistan’dan hükümet yetkililerinin yanı sıra 400’den fazla sektör temsilcisinin katıldığı forumda, toplam değeri 2.5 milyar dolar olan 10 anlaşmaya imza atıldı. 

27 Temmuz 2023 14:32

Cumhurbaşkanılığı Yatırım Ajansı tarafından Çolpon Ata şehrindeki Ruh Ordo Merkez’inde düzenlenen foruma Issık Göl Valiliği ve Kırgızistan Ticaret Odalar Birliği de destek verdi. 

Foruma Kırgızistan, Rusya, Çin ve Özbekistan'dan devlet adamları ve 400’den fazla sektör temsilcisi katıldı.

Açılış konuşması, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov tarafından yapıldı. Caparov, forumun, enerji, tarım, sanayi, sağlık, eğitim ve lojistik gibi alanlarda iş birliğini geliştirme amacına yönelik olarak yapıldığını, farklı ülkelerden sektör temsilcilerini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. 

Foruma katılan Rus, Çin ve Özbekistanlı firmaların temsilcileri kendi vizyon ve projelerini katılımcılara tanıttı. Forumun sonunda ise, toplam değeri 2.53 milyar dolar olan 10 anlaşmaya imza atıldı.

Kırgızistan; Rus, Çin ve Özbekistanlı ortaklarıyla Çüy İlinde ticari lojistik merkezinin kurulması, ticaret ve işletme parkının oluşturulması, rüzgar enerjisi ve küçük elektrik santrallerinin inşa edilmesi, turizmde işbirliği gibi ortak projelerin gerçekleştirilmesi konusunda anlaştı. 

Ayrıca, Kazarman Hidroelektrik Santrali Kaskadı’nın projelendirilmesine ilişkin de bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre, 3 firmadan oluşan Çinli konsorsiyum, Narın nehrine 4 hidroelektrik santralden oluşan kaskad inşa edecek. Kaskadın maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olacak ve söz konusu 4 santral toplamda bin 160 Megawatt elektirk enerjisi üretecek.  

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, 7. ıssık göl 2023 uluslararası ekonomi forumu,

Diğer Haberler