kirgizistan-da-cengiz-aytmatov-un-dogumunun-95-inci-yili-dolayisiyla-uluslararas

Kırgızistan’da Cengiz Aytmatov’un doğumunun 95’inci yılı dolayısıyla uluslararası konferans düzenlendi 

Bişkek'te düzenlenen konferansa Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin meclis başkanları, Kırgızistan’ın hükümet üyeleri, siyasiler, kültür ve sanat insanları katıldı.

17 Kasım 2023 19:31

Toktogul Satılganov Kırgız Milli Filarmonisi'ndeki konferans, Cogorku Keneş tarafından Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Asamblesi'nin 56. toplantısı kapsamında gerçekleştirildi. Konferansa, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olan Kırgızistan, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan meclis başkanları katıldı. 

Konferans, ünlü yazarın hayatını ve dünya edebiyatına yaptığı katkıları anlatan belgesel filminin gösterimiyle başladı. Filmin ardından Kırgızistan Parlamento Başkanı Nurlanbek Şakiyev açılış konuşması yaptı. Şakiyev konuşmasında, Cengiz Aytmatov’un hem Kırgızlar, hem de dünya edebiyatı için zengin bir düşünce mirası bıraktığını söyledi. 

Şakiyev, ünlü yazarın, baskıcı sistem tarafından ezilen halkın, acı dolu hayatını, değerlerini ve adalet özlemini eserlerindeki kahramanlar vasıtasıyla anlattığını belirtti. Kırgızistan Meclis Başkanı, Cengiz Aytmatov’un eserlerinde insani değerleri yücelttiğini, her defasında “İnsan oğlu ne zaman insan olur?” sorusunu sorduğunu hatırlattı. 

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, cengiz aytmatov, konferans,

Diğer Haberler