kirgizistan-da-devlet-dili-kanununun-34-yildonumu-dolayisiyla-turk-dili-konusa

Kırgızistan’da, devlet dili kanununun 34. yıldönümü dolayısıyla Türk Dili Konuşan Halkların Uluslararası Dil Forumu düzenlendi

11 ülkeden türkologlar, dil bilimcileri, tarihçiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı foruma, TÜRKSOY ve TİKA Başkanlığı destek verdi. 

21 Eylül 2023 09:50

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Dili ve Dil Politikası Milli Komisyonu tarafından düzenlenen foruma, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı destek verdi.

Forumun açılış törenine Kırgızistan Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev’in yanı sıra, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Kırgızistan Milli İlimler Akademisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Maarif Vakfı, Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu, Macar Bilimsel Araştırma Enstitüsü gibi ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların yöneticileri ve temsilcileri katıldı.

Kırgızistan Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un forumun katılımcılarına gönderdiği mektubu okudu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Türk milletlerinin dünya medeniyetini olağanüstü katkı yaptığını, bunda Türk dili ve lehçelerinin önemli rol üstlendiğini belirtti.

Bişkek’te düzenlenen Türk Dili Konuşan Halkların Dil Forumu iki oturumda gerçekleştirildi.

Forumda, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’dan gelen türkologlar, dil bilimcileri, tarihçiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri sunum yaptı.

Ayrıca, Macaristan, Rusya gibi Türk halklarının yaşadığı ülkelerin bilim adamları, elde ettikleri bilimsel araştırma sonuçlarını forumun katılımcılarıyla paylaştı.

Basının da yakından takip ettiği forumda, Türk dili konuşan ülkelerdeki dil sorunları, ortak alfabe çalışmaları, Türk dünyasında dil politikaları, dil öğreniminde  çağdaş teknolojilerin yeri gibi konular ele alındı.

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, uluslararası dil forumu,

Diğer Haberler