kirgizistan-da-gercek-kisilere-ait-varliklarin-gonullu-olarak-yasallastirilmasi

Kırgızistan’da “Gerçek Kişilere Ait Varlıkların Gönüllü Olarak Yasallaştırılması ve Affıyla İlgili” Kanun yürürlüğe girdi

4 Mayıs’ta parlamento tarafından kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından imzalandı.

21 Haziran 2023 11:36

Söz konusu kanun ile, mal varlığı beyanlarında yer almayan varlık türlerinin milli ekonomiye katkı yapması bekleniyor. Böylece, herhangi bir nedenden ötürü daha önce mal varlığı beyanlarında gösterilmeyen varlıkların, yasal zemine oturtulması ve kayıt altına alınması sağlanacak.

Kanunun gerekçeli kararında, ülkedeki gerçek kişilerin büyük çoğunluğunun vergi mükellefiyetini tam olarak yerine getirmediği, birçok mal varlığının üçüncü kişiler üzerine kaydedildiği veya yurt dışında olduğu belirtildi.

Mal varlıklarının gönüllü olarak yasallaştırılması ve affı neticesinde, mal varlığı beyanlarının şeffaflaşmasının ve toplumda vergi sorumluluğunun artmasının beklendiği ifade edildi.

Ayrıca, bu kanunla kayıt dışı ekonominin azaltılması için de önemli bir etken olacağı düşünülüyor. Ancak kanun, mahkeme kararıyla haciz konulan veya başkasına devredilen veya cezai veya idari soruşturmaya konu olan malvarlıklarının yasallaştırılmasını ve affını kapsamıyor.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, varlık barışı,

Diğer Haberler