kirgizistan-da-her-yil-duzenlenen-ulusal-ozanlik-yarismasi-sona-erdi

Kırgızistan’da, her yıl düzenlenen ulusal ozanlık yarışması sona erdi

Bu yıl, ozanlık duayeni Kalık Akı Oğlu’nun doğumunun 140’ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen yarışmanın kazananı Asılbek Maratov oldu.

28 Kasım 2023 16:12

Kırgızistan’da, her yıl düzenlenen ve bu yıl 15 Kasım’da başlayan ulusal ozanlık yarışması sona erdi. 40 ozanın katıldığı yarışmanın final karşılaşmaları, Toktogul Satılganov Milli Filarmoni’de yapıldı. 

Kırgızistan Devlet Sekreteri Süyünbek Kasmambetov’un da katıldığı yarışmaya Kırgız halkı büyük ilgi gösterdi. Finalde yarışmaya hak kazananların çoğunluğunun genç ozanlar olması dikkat çekerken, ülkenin önde gelen kültür ve sanat insanları jüri üyeliği yaptı.

Finale kalan 14 ozanın ikili eşleşmeleri ve tartışacakları konular kura yoluyla belirlendi. Toplam ödülün 1 milyon som olduğu yarışmayı, seyircilerden tam not alan ve jüriden en çok puan toplayan 33 yaşındaki Asılbek Maratov kazandı. İkinciliği ise, Mambettokto Mambetorozo aldı.

Kırgızistan’da geleneksel hale gelen ulusal ozanlık yarışması bu yıl, meşhur ozan Kalık Akı Oğlu’nun doğumunun 140’ıncı yılı anısına düzenlendi. Kalık Akı Oğlu, Kırgızların geleneksel kültürünün ayrılmaz öğelerinden olan ve Kırgızca’da “tökmölük” olarak adlandırılan ozanlık kültürünün önde gelen temsilcilerinden idi.

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, ozanlık yarışması,

Diğer Haberler