kirgizistan-da-hukumet-21-eylul-u-yusuf-has-hacib-gunu-ilan-etti

Kırgızistan’da hükümet, 21 Eylül’ü Yusuf Has Hacib Günü ilan etti

Her yıl 21 Eylül'de, Türk dünyasının ünlü şairi ve düşünürü olan Yusuf Balasaguni (Yusuf Has Hacib) ve eserleriyle ilgili etkinlikler düzenlenecek. 

23 Aralık 2023 14:35

Kırgızistan’da 21 Eylül Yusuf Balasaguni Günü olarak ilan edildi. İlgili karar, hükümetin dün gerçekleştirilen 2023 yılı değerlendirme toplantısında kabul edildi. 

Karar, Kırgız hükümetinin resmi web sitesinde yayınlanırken, hükümetten yapılan açıklamada, büyük düşünür Yusuf Balasaguni’nin kültürel ve edebi mirasının korunması, geliştirilmesi ve genç kuşaklara aktarılması amacıyla bu yönde karar alındığı belirtildi.
Karara göre, devlet, büyük edebiyatçının eserlerini araştıran ve yaygınlaştıran projelere destek verecek ve her yıl 21 Eylül’de ülke çapında Yusuf Balasaguni'yi ve eserlerini tanıtan etkinlikler düzenlenecek.

Yusuf Balasaguni, yani Yusuf Has Hacib Türklerin ilk İslam dönemi düşünürlerindendir. Yazılı Türk edebiyatının temellerini atan Yusuf Balasaguni, 1017-1019 yılları arasında günümüzde Kırgızistan’ın kuzeyinde bulunan Tokmok, eski adıyla Balasagun’da doğmuştur. 
Karahanlılar döneminde yaşayan Balasaguni, Türk dili ve edebiyatı için temel bir kaynak olan Kutadgu Bilig’in yazarıdır. 6 bin 645 beyitten oluşan ve mesnevi biçiminde ele alınan Kutadgu Bilig, sanat, kültür, ahlak ve devlet yönetimi konularını içeren bir siyasetname ve felsefi bir eserdir.

Kırgızistan’da Kırgız Ulusal Üniversitesi Yusuf Balasaguni’nin adını taşıyor. Bin somluk milli banknotun üzerinde de ünlü düşünürün resmi bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: yusuf has hacib, yusuf balasaguni, kırgızistan, 21 eylül,

Diğer Haberler