kirgizistan-da-ilk-kez-tarihi-ve-kulturel-mirasin-korunmasi-icin-kaynak-ayrildi

Kırgızistan’da ilk kez tarihi ve kültürel mirasın korunması için kaynak ayrıldı

Hükümetin bu kararı, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un “Kırgız Cumhuriyetinin tarihi ve kültürel  mirasının korunması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik devlet desteğinin sağlanmasıyla ilgili” kararnamesi doğrultusunda alındı. 

10 Şubat 2024 11:19

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki tarihi ve kültürel miras objelerinin korunması, araştırılması ve amacına uygun kullanılması programının finansmanı için bütçeden 584.7 milyon som ayrıldığı belirtildi. 

Buna göre, programın faaliyet planı için bütçeden bu yıl için 157 milyon, 2025 için 131 milyon, 2026 için 193 milyon ve 2027 için 103 milyon som ayrıldı.

Buna ek olarak, sponsorlar, yerli ve yabancı vakıflar ve uluslar arası kurum ve kuruluşlardan da bu amaç doğrultusunda destek alınması planlanıyor.

Diğer yandan Bakanlık, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un “Kırgız Cumhuriyetinin tarihi ve kültürel  mirasının korunması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik devlet desteğinin sağlanmasıyla ilgili” kararı doğrultusunda diğer alanlarda da çalışmalarını sürdürüyor. 

Kırgızların kültürel mirasının yaşatılması, eğitim ve turizm alanında kullanılması, tarihi öneme sahip yapıtların modernizasyonunun sürdürülmesi gibi faaliyetler devam ediyor. 

Yeni arkeolojik kazı ve araştırma projelerinin başlatılması, yeni keşfedilen ve tarihi ve kültürel öneme sahip mekanların koservasyonu ve müzeleştirilmesi de gündemde.

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, kültürel miras,

Diğer Haberler