kirgizistan-da-saglik-bakanligi-uygun-fiyata-ilac-alinabilmesi-icin-kamu-eczan

Kırgızistan’da Sağlık Bakanlığı, uygun fiyata ilaç alınabilmesi için "kamu eczaneleri" projesini başlattı

Bakanlık projeyle, ilaçların özel hastanelere göre yüzde 15’e kadar varan indirimlerle satıldığı eczanelerin sayısını arttırmayı planlıyor. 

02 Aralık 2023 17:06

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, vatandaşların ilaçları daha uygun fiyatlara alabilmesi için “Sağlıklı Halk” projesini başlattı. Bakanlığın desteğiyle ülkenin şehir ve il merkezlerinde kamu eczaneleri açıldı.
Sağlık alanındaki hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla başlatılan bu proje çerçevesinde şimdiye kadar 46 kamu eczanesi hizmete başladı.

Söz konusu eczanelerde, temel ilaçlar listesindeki 800’den fazla ilaç satılıyor. Vatandaşlar da ilaçları, özel eczanelere göre yüzde 10 ila 15 daha ucuz alabiliyor. Bakanlık, kamu eczaneleri sayısını daha arttırmayı, “Sağlıklı Halk” eczanelerini kırsal bölgelerde de açmayı planlıyor.

Diğer yandan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki tüm eczanelerin denetimini arttırdı. Lisans süresi sona eren eczaneler tespit ediliyor, son kullanım tarihleri geçmiş ilaçları satan eczanelere de cezalar kesiliyor.
Son verilere göre, Kırgızistan’da 3 bine yakın ilaç firması mevcut.  İlaçların çoğunluğu yurtdışında ithal edilirken, 35 yerli firma da ilaç üretimi alanında faaliyet yürütüyor. 
 

Anahtar Kelimeler: kırgısiztan sağlık bakanlığı, kamu eczanesi,

Diğer Haberler