kirgizistan-da-televizyon-ve-radyo-calisanlari-mesleki-gununu-kutluyor

Kırgızistan’da televizyon ve radyo çalışanları mesleki gününü kutluyor

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ülkede faaliyet yürüten 200’den fazla televizyon ve radyo kanalının çalışanlarına tebrik mesajı yolladı.

09 Aralık 2023 10:16

1996’dan bu yana kutlanan televizyon ve radyo çalışanları günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da tebrik mesajı gönderdi.

Caparov, televizyon ve radyo kanallarının, toplumun birlik - beraberliği ve doğru - tarafsız bilgiye ulaşabilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Caparov, günümüzde dezenformasyonla mücadelede bu alanda çalışan herkesten destek beklediklerini sözlerine ekledi. 

Kırgızistan’da televizyon ve radyo yayıncılığı köklü bir geçmişe sahip. İlk kurumsal radyo yayını ise 1930’larda başladı. Radyoda kurumsal yayın, aynı zamanda radyo gazeteciliğin de başlangıç tarihi olan 1932’de yapıldı.

Ülkede ilk televizyon stüdyosu da 1958’de kurulurken, aynı yıl 8 Aralık’ta Kırgız televizyonunda ilk haber programı yayınlandı. İlk başta haftada dört kez birer saatlik yayın yapılırken, 1979’dan itibaren tam günlük yayına geçildi. 1979’dan itibaren ülkenin tüm bölgelerine televizyon yayını ulaştırıldı.

Günümüzde ülkede 160’tan fazla televizyon kanalının yanı sıra 100’e yakın radyo kayıt olmuş durumda. Bunların çoğunluğu dijital formatta yayın yaparken, internet yayıncılığında da son dönemlerde artış görülüyor. Son dört yılda IPTV abonelerinin sanı 1.2 kat artarken, dijital yayın izleyen abonelerin sayısı da yüzde 45 azaldı. 

 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, televizyon ve radyo günü,

Diğer Haberler