kirgizistan-da-ulkenin-en-iyi-ozan-ve-asiklarini-bir-araya-getiren-geleneksel-u

Kırgızistan’da, ülkenin en iyi ozan ve aşıklarını bir araya getiren geleneksel ulusal ozanlık yarışması başlıyor

Üç aşamalı olarak yapılacak yarışmanın sonunda, kazananlara toplam 1 milyon som ödül dağıtılacak.

12 Kasım 2023 12:08

Kırgızistan’da, önümüzdeki hafta, artık geleneksel hale gelen ulusal ozanlık yarışması başlıyor. Ülkenin en iyi ozan ve aşıklarını bir araya getirecek yarışma, üç aşamalı olarak yapılacak. İlk önce eleme turu yapılacak, kazananlar yarı finale kalacak.

Yarışmanın finali ise, 27 Kasım’da Toktogul Satılganov Kırgız Ulusal Filarmonisinde gerçekleştirilecek.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, yarışmanın, geçen yüzyılın en meşhur ozanlarından Kalık Akı Oğlu’nun doğumunun 140’ıncı yılı dolayısıyla düzenlendiğini, toplam ödülün 1 milyon som olduğunu açıkladı.

Türk halklarının geleneksel kültürünün ayrılmaz öğelerinden olan ve Kırgızca’da “tökmölük” olarak adlandırılan aşıklık yarışmalarına, hem ozanlar hem de aşıklar katılabiliyor. İki kişinin karşılıklı atışması şeklinde geçen yarışmalarda, eşleşecek ozanlar ve tartışacakları konular kura yoluyla belirleniyor.
Katılımcılar, belirlenen konu çerçevesinde doğaçlama yoluyla rakibini bastırmaya ve dinleyicilerin beğenisini kazanmaya çalışıyor. Genellikle halkı ve değerlerini öven sözler söyleniyor.

Yarışmada en çok da kadın ozanla erkek ozan arasında geçen karşılaşmalar ilgi çekiyor..
Gençlerin kendi aralarındaki yarışmalar ise, oldukça çekişmeli geçiyor.
Kırgızların milli çalgısı olan komuzla yapılan atışmaların sonucunu her bir katılımcının doğaçlama yeteneği kadar, tartışılan konuya hakim oluşu da belirleyici oluyor. Ancak her ne kadar iki ozanın atışması oldukça sert geçse de, sonunda her biri yarışmayı dostluğun ve barış önemini vurgulayarak sonlandırıyor.
 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, ozanlık yarışması, komuz, tökmölük yarışması,

Diğer Haberler