kirgizistan-da-yilin-3-ceyregine-iliskin-enflasyon-verileri-aciklandi

Kırgızistan’da yılın 3. çeyreğine ilişkin enflasyon verileri açıklandı

Ulusal istatistik Kurumu, yıl başında yüzde 15.3 olan enflasyonun, Kasım ayı sonu itibariyle yüzde 8’e düştüğü bilgisini paylaştı.

12 Aralık 2023 14:28

Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2023 mali ve kredi politikası sonuçlarına göre, yıl başında yüzde 15,3 olan enflasyon göstergesi, Kasım ayı sonu itibariyle yüzde 8’e düştü.
Açıklanan verilere göre, enflasyon göstergelerindeki düşüş, en çok gıda sektöründe yaşandı. Yılbaşında yıllık bazda yüzde 16 seviyesindeki gıda enflasyonu, 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 4’e kadar düştü.

Uzmanlar, enflasyondaki bu düşüşte, Ulusal Banka tarafından yürütülen mali ve kredi siyasetinin etkili olduğu görüşüne sahip. Ayrıca, ekonomideki kalkınma göstergeleri ve gelir artışının da buna katkı yaptığı belirtiliyor. 

Ülkede, yılın ilk 10 ayına göre, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 4,5 artmış durumda. Diğer yandan, Kırgızistan Ulusal Bankası, bu yıl faiz oranlarını yüzde 13 civarında sabit tutarken, 2024 yılı için enflasyonun yüzde 5 ile 7 arasında olacağı tahmininde bulunuyor.


 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, enflasyon, istatistik,

Diğer Haberler