kirgizistan-in-en-buyuk-iki-golu-olan-isik-gol-ve-son-gol-de-ticari-balik-avi-ya

Kırgızistan’ın en büyük iki gölü olan Isık Göl ve Son Göl’de ticari balık avı yasaklandı

Üç yıl boyu uygulanacak olan yasak, söz konusu göllerdeki balık sayısını korumayı ve artırmayı amaçlıyor.

12 Temmuz 2023 13:18

Kırgızistan'da hükümet, ülkenin Isık Göl ve Narın bölgelerinde bulunan Isık Göl ve Son Göl’de ticari balık avcılığını yasakladı.

İlgili karar, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından imzalandı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, kararın söz konusu göllerdeki balık sayısını ve çeşitliliğini korumaya ve arttırmaya yönelik olarak alındığı belirtildi.

Üç yıl sürecek yasak döneminde, Isık Göl ve Son Göl’de ticari amaçla balıkların avlanması, taşınması, satılması veya satın alınması, aynı zamanda muhafaza edilmesi ve yurtdışına çıkartılması kesinlikle yasak olacak. 

Yasağı ihlal edenler de cezalandırılacak. Yasak, amatör ve sportif balıkçılığı kapsamayacaktır. Yasak döneminde, balık ve balıkçılıkla ilgili yapılacak bilimsel çalışmalara izin verilecek, balıkların çoğaltılmasına yönelik çalışmalar da devam edecek.

Isık Göl ve Son Göl, sadece Kırgızistan’ın değil, aynı zamanda Orta Asya’nın en büyük göllerindendir. Bu göller, ülkenin ekosisteminin bir parçası olduğu kadar, zengin su altı dünyasının da öncüleridir.
 

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, ıssıkgöl, son göl, av, yasak,

Diğer Haberler