kirgizistan-in-en-onemli-kultur-merkezi-talas-vadisi

Kırgızistan’ın en önemli kültür merkezi: Talas Vadisi

Kırgızistan’ın en önemli tarihi ve kültürel merkezi Talas vadisi, Türk tarihinde önemli bir yer tutuyor. 

19 Ocak 2022 08:51

İhtişamıyla görenleri büyülüyor, tarihiyle duyanları geçmişe götürüyor Talas Vadisi.

Talas vadisi Türklerin Müslümanlarla ilk karşılaştığı yer olarak biliniyor. Müslüman Araplarla Çinliler arasında yaşanan Talas savaşında zor durumda olan Arap ordusuna destek veren Türkler, bir taraftan en büyük düşmanları olan Çinlilerin yenilmesini sağlarken, diğer taraftan ilk kez Müslümanlarla tanışmış.

Türk ve dünya edebiyatının en uzun destanı olan Manas Destanı’nın konusunun Talas’ta geçiyor olması sebebiyle, Kırgızlar için Talas Vadisinin önemini daha da arttırıyor.  

Manas Orda Külliyesi 

Talas’ta bulunan Manas Orda Külliyesi yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası.  1995 yılında UNESCO kapsamında Manas’ın Bininci Yıl kutlamalarının ardından Manas Orda külliyesi olarak yapılandırıldı. 2001 yılında Bakanlar Kurulu tarafından milli statüsü verildi. 

Külliye Manas’ın Türbesi, Manas Ata’ın Han Sarayı, Manas Müzesi, Manasçılar Okulu, Manas Gözlem Zirvesi, Manas parkı, Geleneksel şifacılar merkezi, mezbaha ve ulusal binicilik oyunlarının oynandığı alandan oluşuyor. 

Talas vadisini önemli kılan bir diğer özellik de dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un Talas vadisinde doğup büyümesi. Talas Vadisinin tarihi öğeleri ve kültürü onun romanları aracılığıyla dünya okyanusuna açılıyor.

Diğer Haberler