kirgizistan-in-yeniden-dogusuna-yol-acan-gun

“Kırgızistan’ın Yeniden Doğuşuna Yol Açan Gün”

1991’de bağımsızlığına kavuşmasının ardından 25 yıl içinde iki kez devrime sahne olan Kırgızistan’da, ikinci devrimin beşinci yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

06 Nisan 2015 12:01

Başkent Bişkek’teki Gapar Aytiyev Müzesi, Nisan Devriminin onuncu yılında, yaşananlara tanıklık eden fotoğraflara ev sahipliği yapıyor.

“Kırgızistan’ın yeniden doğuşuna yol açan gün” adlı fotoğraf sergisinde, foto muhabirlerinin objektiflerinden çıkanlar, Kırgız halkının hafızalarında yeniden tazeleniyor.

15 Nisan'a kadar açık kalacak sergide, hayatlarını hiçe sayarak olayların ortasına dalan ve devrimi an be an ülkeye ve dünyaya duyuran 5 foto muhabirinin objektiflerine yansıyan 130 fotoğraf yer alıyor. 

2005 yılının Mart ayında yaşanan ve “Lale Devrimi” olarak adlandırılan  ilk devrim, Devlet Başkanı Askar Akayev’in ülkeyi terketmesiyle sonuçlanmıştı.

Devrimden sonra yönetime gelen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile yakınlarının  yolsuzlukları, baskıları ve kanunsuzluklarına dayanamayan Kırgız halkı, 2010 Nisanında yine sokaklara döküldü,  7 Nisanda Bakiyev’i devirdi. 

Ancak Kurmanbek Bakiyev, selefi Akayev gibi davranmamış, sımsıkı sarıldığı iktidarı bırakmamak için şiddete başvurmuş ve devrim sırasında 100’e yakın kişinin ölümüne yol açmıştı.

Kırgızistan bugün, "bölgenin demokrasi ve özgürlükler ülkesi" olarak nitelendiriliyor. 

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, bagımsızlık, 1991,

Diğer Haberler