kirgizistan-in-yetistirdigi-unlu-yonetmen-tolomus-okeev

Kırgızistan’ın yetiştirdiği ünlü yönetmen: Tölömüş Okeev

Tölömüş Okeev, Kırgız sinemasının en büyük yönetmeni olmasının yanı sıra Kırgızistan’ı yurtdışında temsil etmiş önemli bir devlet adamı.

02 Mart 2022 17:55

Tölömüş Okeev 11 Eylül 1935 tarihinde Kırgızistan’ın Isık-Göl ilinin Bökönbayev köyünde doğdu. 

Isık-Gölü’nün eşsiz doğası içinde büyüyen Okeev, hayata çobanlık yaparak başladı.

Çobanlık döneminde tabiata ve hayvanlara özel ilgisi vardı. Doğayı çok seven Tölömüş, boş kaldığı her fırsatta çevresini keşfediyordu. 

Ailesi oğullarının daha iyi bir eğitim alması için onu Bişkek’e gönderdi. Bişkek’te liseyi bitirdikten sonra, St. Petersburg sinema okuluna gitti. 

Sinema okulunu bitirdikten sonra, Kırgız film stüdyosunda ses teknisyeni olarak çalışmaya başladı. 

1965 yılında Moskova Yüksek Yönetmenlik Enstitüsüne kayıt yaptırdı.

Okeev, 1966 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan “Çocukluğumuzun Gökyüzü” filmini çekti. At çobanlığı yapan geleneksel ailenin yaşam hikâyesini anlatan film, İtalya’da “Altın Dal” ödülünü kazanarak genç yönetmene uluslararası alanda ilk büyük başarısını getirdi.

Her filminde mutlaka bir hayvana ve çocuğa yer veren yönetmenin, kendi yazıp yönettiği “Kök Serek” (Bozkurt)  filminde küçük çocuğun ölümden kurtardığı kurt yavrusuyla arkadaşlığını anlattı. Film, San-Francisco Festivalinde gösterildi.  

Kırgız sinemasının en büyük yönetmeni kabul edilen Tölömüş Okeev, en büyük başarısını 1984 yılında çektiği “Kar Leoparının Soyu” ile kazandı. “Kar Leoparının Soyu”, 1985 yılında Almanya’da düzenlenen 35. Altın Ayı Festivalinde ikincilik ödülünü kazandı.

Tölömüş Okeev, önemli devlet görevlerinde de bulundu. 1990-1993 yılları arasında milletvekilliği yaptı.

1993’te Kırgızistan’ın Ankara büyükelçisi olarak atandı. Büyükelçilik görevini 1998’e kadar yürüttü. Daha sonra Kırgızistan’ın TÜRKSOY temsilcisi oldu. 

Okeev, 18 Aralık 2001’de Ankara’da yaşama veda etti.

Diğer Haberler