kirgizistan-kazakistan-turkmenistan-ozbekistan-ve-kktc-cumhurbaskanlari-erdog

Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve KKTC cumhurbaşkanları Erdoğan'ın seçim başarısını tebrik etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde resmi olmayan sonuçlara göre önde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

29 Mayıs 2023 11:35

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, sosyal paylaşım hesabından Erdoğan ile birlikte fotoğrafını paylaşarak yayımladığı mesajında, "Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki ikna edici zaferinizden dolayı sizi içtenlikle kutlamaktan memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

Caparov, Türkiye halkının, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasını ve vatandaşların refahını artırmayı amaçlayan Erdoğan'a destek verdiğini belirtti.

"Türkiye, açık, rekabetçi ve demokratik bir seçim örneği göstermiştir." değerlendirmesinde bulunan Caparov, iki ülke arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkilerin stratejik ortaklık ve ittifak ruhu içinde güçlenerek devam edeceğine inandığını kaydetti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sosyal medya hesabından yayımladığı tebrik mesajında, Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda hak ettiği zaferinden dolayı kutladı.

Tokayev, "Ülkelerimizi tarihi dostluk ve dayanışma bağları birleştiriyor. Bu kapsamlı işbirliği stratejisi daha da gelişecektir." ifadesini kullandı.

Türkmen Devlet Haber Ajansı (TDH) tarafından yapılan açıklamaya göre, Berdimuhamedov, Erdoğan’a tebrik mesajı yolladı.

Mesajda, Türk halkının hayatındaki tarihi günde, demokrasi iradesine dayanarak elde ettiği siyasi başarı ve zaferden dolayı Erdoğan’ı yürekten tebrik ettiğini belirten Berdimuhamedov, yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecekte devlet işlerinde büyük başarılara imza atması temennisinde bulundu.

Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Görüşmede taraflar, iki ülkenin siyasi-diplomatik, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlarda ilişkilerin kapsamlı şekilde genişletilmesine ve güvene dayalı ilişkilerin tüm alanlarda çok yönlü hükümetler arası işbirliğinin daha da başarılı şekilde sürdürülmesine ilişkin taahhüdünü teyit etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan'ın başarısının KKTC ve Doğu Akdeniz'deki istikrar için önem taşıdığını belirterek, "Anavatan Türkiye'de yapılan seçim sonrası Sayın Erdoğan'ın başarısı aynı zamanda KKTC'deki iki devletli siyasetin de teyidi olmuştur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısıyla birlikte "Türkiye Yüzyılı"nın Türk milleti için hayırlara vesile olmasını dileyen Tatar, seçimin büyük bir olgunluk içerisinde geçmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Anavatan Türkiye ile birlikte KKTC'nin Doğu Akdeniz'de daha müreffeh bir geleceğe doğru yol alacağını dile getiren Tatar, şunları kaydetti:

"Bir kez daha Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ediyorum ve neticenin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'de yüksek katılımla gerçekleşen seçimlerin Türkiye'nin KKTC bağlamındaki milli siyasetinin bir onayı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Sayın Erdoğan her platformda KKTC'nin tanınması ve uygulanan ambargoların kaldırılması için mücadele ediyor. Milli irade ile milli siyasetin teyidi KKTC açısından oldukça önemlidir."

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev Türkiye’deki seçimin ilk sonuçları açıklanmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Mirziyayev, seçimin ikinci turunda seçmenlerin yüksek katılım oranı, oy vermenin sonuçları Türkiye halkının görevdeki devlet liderinin siyaseti ve reformlarını desteklediğinin güvenli ifadesi olduğu kaydetti. 
Görüşmede, Özbekistan ile Türkiye arasında geniş kapsamlı strateji ortaklığını daha da güçlendirmek ve çok yönlü işbirliğini genişletmenin güncel meseleleri görüşüldü. 

Yüksek düzeydeki Konseyin bir sonraki toplantısının gündemini oluşturma yolunda tüm alanlarda faal mülakatları devam ettirmeye mutabık kalındı. 

Devlet liderleri uluslararası siyaset ve bölgesel işbirliğine ilişkin fikirleri ortaya koydular. 

Diğer Haberler