kirgizistan-mogolistan-ile-bakir-madenciliginde-isbirligi-ve-tecrube-paylasimi

Kırgızistan, Moğolistan ile bakır madenciliğinde işbirliği ve tecrübe paylaşımı istiyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Moğolistan ile bakır madenciliği alanında işbirliği ve tecrübe paylaşımı yapmak istediklerini söyledi.

10 Temmuz 2023 16:29

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Caparov, hafta sonu gittiği Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da yaptığı ikili görüşmelerin ardından bugün Erdenet Devlet Bakır Fabrikasını ziyaret etti.

Yetkililerce, Caparov'a fabrikadaki üretim ve ileri teknoloji hakkında bilgi verildi.

Sadır Caparov, burada yaptığı konuşmada, madencilik sektörünün Moğolistan ekonomisinin yanı sıra Kırgızistan ekonomisinde de özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Kırgızistan'da bakır çıkaracak fabrika ve teknolojilerinin olmadığını hatırlatan Caparov, bu cevherleri yurtdışında işlemek zorunda kaldıklarını anımsattı.

Caparov, Moğolistan'ın bakır madenciliği alanındaki tecrübesine ilgi duyduklarını belirterek, "Moğolistan ile bakır madenciliği alanında işbirliği ve tecrübe paylaşımı yapmak istiyoruz." dedi.

Moğolistan'ın bakır üretim fabrikası yılda 40 milyon tona kadar cevher işleyerek yaklaşık 580 bin ton bakır konsantresi ve 6 bin ton molibden konsantresi üretiyor.

Sovyetler Birliği ile Moğolistan ortaklığında 1973'te kurulan Erdenet Bakır Fabrikası, bugüne kadar dünyadaki en büyük bakır cevheri yataklarından biri olmaya devam ediyor.

 

Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Moğolistan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov,

Diğer Haberler