kirgizistan-parlamentosu-kirgizcanin-gelismesini-ve-yayginlasmasini-ongoren-kan

Kırgızistan parlamentosu, Kırgızcanın gelişmesini ve yaygınlaşmasını öngören kanunu kabul etti

Kırgızistan parlamentosu (Cokorku Keneş), Kırgızcanın gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını öngören kanunu kabul etti.

31 Mayıs 2023 18:53

Meclisin resmi internet sitesindeki açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov'un inisiyatifiyle hazırlanan ve devlet dili Kırgızcanın gelişmesi ve yaygınlaştırılmasını öngören "Kırgız Cumhuriyeti'nin devlet dili hakkında" Anayasa hükmünde kanun kabul edildi.

Söz konusu Kanun, devlet ve kamu çalışanlarının görevlerini yerine getirirken Kırgızcayı kullanmasını şart koşuyor.

Öte yandan söz konusu Kanun ile devlet ve yerel yönetimlerce resmi belgelerin önce Kırgızca hazırlanması ve kanunla öngörülen hallerde Rusçaya çevrilmesi zorunlu hale geldi.

Kanun, Kırgızca hazırlanan resmi belgelerin kopyalarının orijinal olarak kabul edilmesini de içeriyor.

Çoğu kez önce Rusça hazırlanan resmi belgeler ve kanunların, daha sonra Kırgızcaya çevrilmesi toplumda tartışmalara yol açıyordu.

 Devlet, tüm etnik grupların ana dilini korumasını garanti ediyor

Devletin resmi dili Rusça olduğu anımsatılan Kanunda, Kırgız Cumhuriyeti topraklarında yaşayan tüm etnik grupların temsilcilerinin ana dilini korumasını, özgürce kullanmasını ve geliştirmesi için getirilen koşulların garanti altında olduğu ifade edildi.

Kırgızcayı devlet ve kamu görevlilerinin kullanma yükümlülüğü, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki etnik grupların kendi ana dillerini kullanma hakkının reddi veya askıya alınması olarak yorumlanmaması gerektiği vurgulandı.

 

Diğer Haberler